Bedrijf Ton de Looijer voorbeeld in goed koecomfort
Wat is goed koecomfort?
Koeien die goed vreten en voldoende kunnen liggen en bewegen, hebben een goede bloedsomloop, met een goede melkproductie als gevolg. Daarbij hoort een stal met voldoende ruimte en voorzieningen, vindt De Looijer: “De oude stal werd te vol, wat leidde tot rangorde problemen en koeien die te lang moesten wachten bij het melken. Met onze zoon als opvolger hebben we als gezinsbedrijf besloten een nieuwe stal te bouwen, met een 26-stands carrousel voor het melken. Zo houden we het bedrijf bij de tijd.”
Gescheiden groepen
De Looijer: “Met de nieuwe stal hebben we de mogelijkheid om groepen te scheiden. We houden de melkkoeien nu in twee groepen, een groep tot 120 dagen met de meest productieve dieren en een groep met de minder productieve dieren. Ook hebben we nu een wachtruimte voor het melken. Daar kunnen de koeien rustig wachten tot ze een voor een aan de beurt zijn. Dat werkt heel prettig. De oude stal gebruiken we nu voor de droge koeien en ouder jongvee, daar hebben ze veel bewegingsruimte. De close up fase van zo’n drie weken voor afkalven, staan de koeien in een groot strohok, waar ze in de groep afkalven. Voor het jongste jongvee hebben we nog een jongveestal.”
Rantsoen en watervoorziening
Het werken met verschillende groepen heeft volgens De Looijer veel voordelen: “De koeien hebben zo veel ruimte en zitten elkaar niet snel in de weg. Zo is ook de opzet van de stallen, de koeien kunnen altijd rond. Daarnaast maken de gescheiden groepen het ook mogelijk om een rantsoen op maat te voeren. In de verschillende fases hebben ze toch steeds iets anders nodig. Waar we wel voor zorgen is dat alle dieren altijd vers voer hebben liggen, heel de dag door. Dan kun je ook met minder ruimte aan het voerhek af, het voerhek met daarop drie rijen ligboxen staat zelden vol”. De Looijer zorgt ook dat de koeien voldoende kunnen drinken: “De drinkbakken hangen overal binnen 16 meter afstand, zodat de koeien er snel bij komen. We hebben open bakken en sneldrinkers, voor een snelle opname.”
Strohok voor afkalven
Rond afkalven hebben de koeien volgens De Looijer veel ruimte nodig: “Als de koeien voor afkalven genoeg ruimte hebben om rond te lopen en te liggen wanneer ze willen, lopen ze goed los. En doordat ze drie weken in hetzelfde hok zitten met een groep dieren, is er weinig stress. Voorheen moest ik nog wel eens helpen met afkalven, dat gaat nu heel makkelijk. Ik hoef er niet bij te blijven.” Het hok heeft een ruime opzet. Afhankelijk van het aantal dieren is er zo’n 10 tot 15 vierkante meter per koe. Deze fase bepaalt een groot deel van de daaropvolgende lactatie.
Luxe ligboxen
Ook de ligboxen verdienen aandacht bij het nastreven van een hoog koecomfort. Het ligbed, de boxafscheiding en de maatvoering hebben allemaal invloed op hoe veel en hoe makkelijk de koeien gaan liggen en staan. Daar heeft De Looijer goed rekening mee gehouden: “Onze ligboxen zijn 1,84 diep en 1,15 breed. Daarmee voldoen we goed aan de maatlateisen. De Schoofboom zit op een hoogte van 1,20 en heeft een beugel zodat de schoft helemaal vrij is. Dan kunnen ze makkelijk gaan staan”. De Looijer maakt het zijn koeien nog extra gemakkelijk met koematrassen: “Op het beton ligt een foam laag van 4 cm met daarop een rubberen mat. Het geheel is vastgeschroefd zodat het niet gaat schuiven. Alle boxen strooien we twee keer per dag in met zaagsel.”
Emmisie vrije vloeren
In de gangpaden liggen emissievrije vloeren, vertelt de Looijer: “Dat is toch anders dan een gewone roostervloer en dat merken we aan de klauwgezondheid. We hebben nu veel minder spleten dus de koe heeft een betere klauwbelasting. Om de twee uur gaat er een schuif over, zodat de vloer schoon blijft.”
Investering betaalt zich terug
De extra investeringen in de stal verdienen zich wat De Looijer betreft zeker terug: “Er is nu meer rust in de stal en ook rondom het melken. Dat werkt prettiger, maar zie je ook terug in het resultaat. Er zijn geen rangorde conflicten meer en het afkalven verloopt heel soepel.”
Het niveau van comfort dat De Looijer zijn dieren kan bieden, is moeilijk te realiseren in een oude stal. Toch zijn er altijd aanpassingen mogelijk om het koecomfort te verbeteren. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.