De kracht van de Nederlandse melkveehouderij
Hoogwaardig voedsel
Dat melk gezond is blijkt wel uit een langlopende studie onder ruim 3500 Nederlanders naar de gezondheidsbijdrage van melk. Wageningen Universiteit publiceerde in 2013 de resultaten van deze studie. Daaruit komt naar voren dat zuivel de belangrijkste bijdrage levert aan de inname van calcium: zo’n 59% van het calcium dat de deelnemers binnenkregen. Daarnaast levert zuivel ook een belangrijk aandeel in de inname van vitamine B2 (42%), vitamine B12 (41%), dierlijk eiwit (38%), fosfor (32%), verzadigd vet (30%), zink (24%) en vitamine A (21%).
Melkconsumptie in de derde wereld
Het is dus belangrijk om voldoende zuivel te consumeren: het Voedingscentrum adviseert een dagelijkse inname van 400-600 ml melk en melkproducten en 10-30 gram kaas. Voor mensen in derde wereldlanden is dat vaak niet haalbaar. De armste mensen van de wereld kunnen zich geen vlees, vis of zuivel veroorloven waardoor ze sneller tekorten opbouwen van belangrijke voedingsstoffen.
Groeiende welvaart
Door de groeiende welvaart in landen als India en China, neemt het aantal mensen dat zich een gezond dieet met voldoende hoogwaardig eiwit kan veroorloven echter toe. Daardoor stijgt de consumptie. Goed nieuws, volgens professor Rabbinge. “De mogelijkheden van gezonde voeding kunnen sterk worden vergroot door de inzet van zuivel. Het gaat daarbij niet om het product melk op zich, maar om de vele componenten die in melk aanwezig kunnen zijn en die een heel goede bijdrage aan de preventieve gezondheid kunnen leveren.”
Bijdrage Nederlandse zuivelindustrie
Als de vraag naar hoogwaardige voedingsmiddelen als zuivel groeit, zijn er bedrijven nodig die in deze vraag kunnen voorzien. Hier ziet professor Rabbinge een belangrijke rol voor de Nederlandse melkveehouderij. “De Nederlandse melkveehouderij is zeer goed gepositioneerd om aan die mondiaal groeiende voedselbehoefte een bijdrage te leveren. De zeer hoogwaardige kwaliteit van zuivel die door de gemiddelde Nederlandse melkveehouder kan worden geleverd is onderscheidend. Het heeft geen zin om op de bulk met lage kostprijs te mikken, dat is niet de kracht van de Nederlandse melkveehouderij. De kracht van de Nederlandse melkveehouderij is vooral gelegen in de hoge efficiëntie, de betrouwbaarheid, zeer hoogwaardige productie en de volledige ketenintegratie”.
De boodschap van de professor is duidelijk. Waar we nu veel melk afzetten aan het kapitaalkrachtige Europa, zal de vraag vanuit ontwikkelingslanden met een groeiende middenklasse gaan toenemen. Er ligt daarom een taak voor Nederland om deze mensen te voorzien van voldoende, voedzaam en veilig voedsel.
Elanco zet zich met u in voor een voedselzekere wereld
Met de Enough movement onderstreept Elanco het belang van genoeg, veilig en voedzaam eten voor iedereen. En de ruimte die hierin moet worden gegeven aan duurzame innovatie . Geloof jij ook dat we onze aandacht moeten richten op genoeg voedsel voor 9 miljard mensen in 2050? Sluit je dan aan bij de Enough movement van Elanco Animal Health.
Lees alles over de Enough Movement op: http://www.sensibletable.com/
Twitter: #FeedThe9!