Reageren op melkveefosfaatreferentie: tot en met 13 februari
De melkveefosfaatreferentie is de maat voor het door melkvee geproduceerde fosfaatoverschot in 2013. Het bepaalt of uw mestproductie is gestegen en of er op uw bedrijf sprake is van een overschot aan melkveefosfaat. Bij een melkveefosfaatoverschot moet u extra grond verwerven, het overschot verwerken of beide alternatieven combineren.
Bekijken referentiegegevens
Bij de bepaling van uw melkveefosfaatreferentie gaat RVO uit van de gegevens van 2013, zoals deze bij hen bekend zijn. Dit zijn het gemiddeld aantal gehouden melkvee (melk- en kalfkoeien en jongvee) en de oppervlakte grond die bij uw bedrijf in gebruik was. U kunt deze gegevens en de berekening bekijken op het klantportaal: mijn.rvo.nl > Regels > Toon alle regels > Verantwoorde groei melkveehouderij > Direct regelen > Bekijken en wijzigen melkveefosfaatreferentie.
Waar moet u vooral op letten?
- De geregistreerde melkproductie. Deze is bijvoorbeeld exclusief melk gevoerd aan kalveren.
- De juiste dieraantallen. Met name als u in 2013 naast melkvee ook vleesvee heeft gehouden.
- De fosfaatnorm voor fosfaatarm bouwland. Deze moet 85 in plaats van 120 kilo zijn.
- De fosfaatnorm voor natuurterrein. Deze norm is afhankelijk van de afspraken in de beheersovereenkomst.
Wijzigingen doorgeven
Als de gegevens volgens u niet juist zijn, kunt u dit direct via het klantportaal doorgeven. U moet hiervan bewijsstukken meesturen. Geef wijzigingen zo snel mogelijk door. Doet u dit uiterlijk 13 februari 2015? Dan kan RVO uw reactie nog meenemen bij de vaststelling van uw definitieve melkveefosfaatreferentie. U ontvangt in het voorjaar van 2015 een beschikking met daarin de definitieve melkveefosfaatreferentie. Tegen deze beschikking kunt u eventueel nog bezwaar maken.
Geen gegevens bekend?
Als in of na 2013 sprake is geweest van een bedrijfsoverdracht of bedrijfssplitsing, dan beschikt RVO mogelijk niet of over onvoldoende bedrijfsgegevens. Dan is het verstandig om zich te melden bij RVO voor het recht op een melkveefosfaatreferentie.
Ken de gevolgen voor uw bedrijf
Wilt u weten wat de Melkveewet voor uw bedrijf betekent? Heeft u een melkveefosfaatreferentie of krijgt u in de komende jaren te maken met een melkveefosfaatoverschot? Uw Alfa-adviseur rekent de gevolgen voor uw bedrijf door. Ook krijgt u een advies over de acties die u kunt ondernemen.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. Jeroen van den Hengel, jvdhengel@alfa.nl. Alfa heeft 28 vestigingen in Nederland www.alfa.nl.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jeroen van den Hengel