Transitieziekten: hoe metritis voorkomen?
Wat is metritis?
Metritis is een ontsteking van de baarmoeder, die meestal binnen een week na afkalven ontstaat. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die de baarmoeder binnendringen en die niet tijdig door het afweersysteem worden gedood. De reden hiervoor kan enerzijds zijn dat er teveel bacteriën binnen dringen (bijvoorbeeld bij dieren met een moeilijke geboorte of slechte hygiëne) of anderzijds dat het afweersysteem van de koe niet optimaal werkt. De infectie kan verspreiden naar het bloed, waar het tot bloedvergiftiging kan leiden. Ook kan Metritis gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Wanneer de koe niet op tijd wordt behandeld, kan ze in een sceptische shock komen en sterven.
Oorzaken
Baarmoederonsteking is het resultaat van een verstoorde balans tussen de afweer en het aantal bacteriën dat de baarmoeder binnendringt. Sommige koeien blijken vatbaarder te zijn voor het ontwikkelen van metritis dan andere ,wat in de eerste plaats te wijten is aan een suppressie van het immuunsysteem rond het afkalven. Deze suppressie is een gevolg van verschillende hormonale veranderingen in de koe in deze periode. Bovendien wordt de suppressie van het immuunsysteem versterkt door de negatieve energiebalans die ontstaat bij de opstart van de lactatie. Hoe dieper de negatieve energiebalans van de koe, hoe groter de kans op transitieproblemen zoals metritis. Ook is er een duidelijke relatie tussen aan de nageboorte staan en baarmoederonsteking. Het niet afkomen van de nageboorte wordt namelijk ook veroorzaakt door een te sterk onderdrukt immuunsysteem.
Symptomen
De ziekte uit zich in een combinatie van de volgende symptomen:
- Stinkende, waterige roodbruine vaginale uitvloeiing
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Verminderde eetlust
- Uitdroging
- Sloomheid
- Verminderde melkproductie
Goed transitiemanagement helpt metritis voorkomen
Metritis voorkomen is de beste strategie. Dit kunt u doen door te zorgen voor goed management tijdens de transitiefase dat is gericht op het beperken van de negatieve energiebalans en van immuunsuppressie. Hierbij is de afstemming van het rantsoen op specifieke behoeftes gedurende de verschillende transitiefases van groot belang. Daarnaast zijn ook voldoende water, een goed koecomfort en zo min mogelijk stress belangrijk. Tot slot moet worden ingezet op preventie en goede monitoring van de gezondheid. Uw dierenarts kan u helpen een goed plan te maken voor de cruciale Vital 90 Days periode.