Wat zijn precies de voorwaarden voor derogatie?
Voorwaarden
De voorwaarden voor derogatie zijn:
- U meldt zich vóór 1 februari aan.
- U doet vóór 1 februari opgave Aanvullende gegevens.
U betaalt het verschuldigde bedrag via een automatische incasso.- Van de totale oppervlakte landbouwgrond die u op 15 mei bij uw bedrijf in gebruik heeft, bestaat minimaal 80% uit grasland, voor de teelt van diervoeder.
- De percelen heeft u van 15 mei tot en met 15 september onafgebroken als grasland in gebruik.
- U zorgt ervoor dat uw landbouwgrond is bemonsterd en geanalyseerd op de fosfaattoestand en de waarde van het stikstofleverend vermogen.
- U stelt vóór 1 februari een bemestingsplan op. Een wijziging moet u binnen zeven dagen in het bemestingsplan opnemen.
- U gebruikt op uw bedrijf géén fosfaat uit kunstmest.
- Voor percelen die bestaan uit zand en löss, gelegen in de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg, geldt de norm van 230 kilo. Voor alle overige percelen mag u rekenen met de norm van 250 kilo stikstof uit graasdiermest.
- U komt de administratieve verplichtingen van de mestwetgeving na.
- U houdt zich aan de regels van de mestwetgeving, zoals de gebruiksnormen, de uitrijdregels, het gebruik en de aan- en afvoer van meststoffen.
Grond en bemonsteren
Voor derogatie telt mee de oppervlakte landbouwgrond die u op 15 mei in gebruik heeft. U mag derogatie alleen toepassen op de oppervlakte landbouwgrond die beschikbaar is voor het op of in de bodem brengen van dierlijke meststoffen. Bij uw aanmelding derogatie hoeft u de oppervlakte landbouwgrond niet meer in te vullen. De oppervlakte vult u in op de Gecombineerde opgave.
Analyserapporten
U moet uw landbouwgrond door een geaccrediteerd laboratorium laten bemonsteren en analyseren op de fosfaattoestand en de waarde van het stikstofleverend vermogen. De analyserapporten mogen op 1 februari niet ouder zijn dan vier jaar. Het gaat hierbij om de datum van bemonsteren. Heeft u nog niet alle grond bemonsterd? Zorg er dan voor dat u ze op tijd laat onderzoeken. De analyseresultaten heeft u voor 1 februari nodig als onderbouwing voor uw bemestingsplan. Neemt u na 1 februari en voor 15 mei nog landbouwgrond in gebruik die niet is bemonsterd? Dan moet u deze grond uiterlijk binnen zeven dagen na ingebruikname alsnog laten bemonsteren en analyseren. U moet deze grond ook binnen zeven dagen opnemen in het bemestingsplan.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. Jeroen van den Hengel, jvdhengel@alfa.nl. Alfa heeft 27 vestigingen in Nederland www.alfa.nl.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jeroen van den Hengel