Kortere droogstand gunstig volgens WUR onderzoekers
Om de effecten van een kortere droogstand te doorgronden, voerde de WUR van 2010-2014 een onderzoek uit aan de Dairy Campus in Lelystad. 168 Holstein-Friesian-koeien werden tijdens de Why Dry studie verdeeld over 3 groepen met een droogstand van respectievelijk 0, 30 en 60 dagen. Gedurende twee lactaties werden de effecten op melkproductie, melkgehaltes, energiebalans en kalfgezondheid gemeten.
Energiebalans
Het belangrijkste effect van een kortere droogstand is een verschuiving van het zwaartepunt van de melkproductie. Een kortere droogstand zorgt er namelijk voor dat de melkproductie vóór afkalven iets hoger is dan bij de gebruikelijke droogstandsduur en in de periode na afkalven juist iets lager. Een deel van de productie verschuift als het ware van de kritische periode na afkalven naar de periode voor afkalven, wanneer de koe makkelijker in haar energiebehoefte kan voorzien. Hierdoor wordt de kans op metabole aandoeningen als slepende melkziekte of een vervette lever aanzienlijk kleiner.
Melkproductie
Het onderzoek laat in de eerste lactatie een verschil zien in de totale productie tussen de verschillende droogstandsgroepen. De koeien die 30 dagen droogstonden, produceren in totaal minder melk dan de koeien die 60 dagen droogstand kregen. Hun gehaltes zijn echter beter en ze produceren meer melk voor het afkalven, met het hierboven besproken positieve effect op de energiebalans als gevolg. Koeien die helemaal geen droogstand kregen, produceerden zo’n 15% minder melk.
In de tweede lactatie wordt het verschil tussen de verschillende droogstandsgroepen wat productie betreft gelijk getrokken. Het positieve effect op de energiebalans is echter ook kleiner. De onderzoekers spreken daarom van een lage persistentie; de positieve effecten op de gezondheid die bij de eerste lactatie worden gezien, worden bij de tweede lactatie afgezwakt.
Kortere droogstand zorgt voor betere koegezondheid
Een kortere droogstand kan er dus toe leiden dat koeien een minder diepe negatieve energiebalans doormaken, wat hun gezondheid in de kritische periode rond afkalven zeer ten goede komt. Kan de droogstand dan zomaar tot 30 dagen worden verkort? De onderzoekers stellen dat hiervoor nog een aantal uitdagingen moeten worden overwonnen. Zo laat het onderzoek zien dat de dieren die een kortere droogstand doormaken, sneller vervetten.
Vette koeien
Doordat de koe na afkalven minder energie nodig heeft voor de opstart van de lactatie, wordt deze energie sneller opgeslagen als lichaamsreserves. Deze vervetting heeft negatieve effecten op de gezondheid. Bij koeien die helemaal geen droogstand kregen, was de vervetting problematisch. Daarnaast moet ook de persistentie van de positieve gezondheidseffecten worden geoptimaliseerd; de positieve effecten die bij de eerste lactatie worden opgetekend, moeten bij de tweede lactatie worden vastgehouden.
Vervolgonderzoek ‘Droogstand op maat’
Om de vervetting van koeien bij een kortere droogstand te onderzoeken, is een vervolgstudie aangekondigd onder de titel ‘Droogstand op maat’. In deze studie wordt de rantsoensamenstelling bij een kortere droogstand onder de loep genomen met als doel om vervetting bij korte droogstand tegen te gaan. Verwacht wordt dat het tegengaan van vervetting ook zal leiden tot een betere persistentie van de positieve effecten. Daarnaast zal in de vervolgstudie ook meer worden gekeken naar individuele factoren zoals pariteit en genetische aanleg. Resultaten van deze studie worden eind 2017 verwacht.
Bovenstaande tabel en grafieken zijn afkomstig uit de WHY DRY studie van Wageningen universiteit.