
Voerwinst in een quotumloos tijdperk

Tijdig geïnformeerd zijn over de tendens van de melkprijs wordt van belang om op het juiste moment bij te kunnen sturen. Bijsturen via het quotum door lease/verlease en wel/geen superheffing is straks niet meer aan de orde. Daarom wordt de verhouding tussen de kost- en opbrengstprijzen een belangrijk stuurmiddel. Het gebruik van berekeningsmethodes die rekening houden met de prijzen of die hier sterk aan gerelateerd zijn, gaat toenemen.
Met de melk- en voerprijsverhouding, de voerwinst zo hoog mogelijk houden bij dalende melkprijzen (of stijgende voerprijzen), wordt na 1 april de kunst. Voerberekeningen die rekening houden met de geldende voer- en melkprijs gaan u helpen op een gerichte manier te gaan sturen.
De melk- voerprijsverhouding beweegt zich tussen de 1 en 2. Afgelopen jaar zien we dat de verhouding gemiddeld hoger is geweest dan 1,6. Deze daalt nu onder de 1,4.
Dynamisch Voeren berekent dagelijks krachtvoeradviezen die rekening houden met de melkopbrengst en de voerprijzen. Kortom, met de actuele melk- en voerprijs verhouding. Elke extra kg krachtvoer die verstrekt wordt moet voldoende kg melk opleveren om de extra voerkosten betaald te krijgen. Dit betekent dat bij een dalende melk- voerprijsverhouding er met dezelfde kilo’s voer, meer melk geproduceerd moet worden, om de voerkosten af te dekken. Het gevolg is dat er gemiddeld minder krachtvoer geadviseerd wordt om de voerwinst in stand te houden. Andersom gebeurt dit ook, bij een hogere melk- voerprijsverhouding, wordt meer krachtvoer geadviseerd met een hogere melkproductie.
Het systeem houdt ook rekening met de krachtvoerefficiëntie van de individuele koe. Krachtvoer efficiënte koeien, die gemakkelijk melk produceren uit krachtvoer, laten bij een verlaging van de voergift een sterkere daling van de melkgift zien. Dit kost dus snel melkgeld en geeft een lagere voerwinst. Dynamisch voeren verlaagt de krachtvoergift bij krachtvoerefficiënte dieren dan ook minder snel dan bij ruwvoerefficiëntie dieren. Hiermee wordt op dierniveau de hoogste voerefficiëntie bereikt, die de hoogste voerwinst oplevert.
Over doorpraten? Mail Fokko de Vries, info@agrovision.nl.nl