5 tips voor maximale weerstand rond afkalven
Het immuunsysteem is van levensbelang. Het beschermt het dier tegen micro-organismen die ziekte veroorzaken. Bij vrijwel alle melkkoeien is de immuunfunctie in de twee tot drie weken voor en na het afkalven verminderd. Factoren zoals stress en een erg negatieve energiebalans zullen deze immuniteitsdip bovendien verergeren. Tijdens deze 90 dagen durende fase, die The Vital 90 days worden genoemd, moet dus worden gedacht aan maatregelen om de weerstand zo veel mogelijk op peil te houden.
Gevolgen
Een onderdrukt immuunsysteem kan leiden tot verschillende aandoeningen: mastitis, baarmoederontsteking en het opblijven van de nageboorte zijn allemaal het gevolg van een verminderde werking van het immuunsysteem. Deze aandoeningen zijn met name het gevolg van een verminderde werking van specifieke afweercellen die de ziekte-kiemen moeten “opeten” en afdoden, de neutrofielen.
Wat kunt u doen?
Er zijn een aantal maatregelen waarmee u de weerstand van uw koeien kunt ondersteunen:
• Aanbod voer
Zorg voor een smakelijk en correct samengesteld ratsoen, wat 24/7 ter beschikking van de koeien staat. Koeien die continu kunnen vreten hebben een hogere droge stof-opname, waardoor ze meer energie opnemen en dus een minder negatieve energiebalans opbouwen. Let er dus ook op dat iedere koe een vreetplaats heeft van ≥75 cm/koe (bij vastzetvoerhekken met plaatsen van 63-65 cm houdt dit in 4 koeien op 5 vreetplaatsen).
• Water
Voor voldoende voeropname is het noodzakelijk dat de koeien volop kunnen drinken. Voorzie in elke groep minstens twee drinkplaatsen en 10 cm drinkbaklengte per koe (bijvoorbeeld: groep met 10 koeien – 2 drinkbakken, elk minstens 50 cm breed)
• Voorkom stress
Zorg voor zo min mogelijk stress in de stal. Voorzie in goed koecomfort door voldoende lig- en loopruimte. Elke koe moet minimaal kunnen beschikken over 1 comfortabele ligplaats en 1 vreetplaats. Voldoende ruimte vermindert ook het aantal (stressvolle) rangrode conflicten. Beperk het aantal dierverplaatsingen tot 1x/week.
• Vervetten tegengaan
Zorg dat uw koeien niet vervetten. Tijdens de droogstand is een conditiescore van 3 tot 3,5 optimaal. Dit bereikt u door al tijdens de tweede helft van de lactatie de krachtvoergift aan te passen aan het productieniveau van het dier en door tijdens de droogstand een vezelrijk rantsoen te voeren dat beperkt is in energie.
• Herken risicodieren
Herken risicodieren op tijd. Vette koeien of dieren vanaf de 3de lactatie hebben doorgaans een diepere negatieve energiebalans. Dit is nadelig voor de werking van het immuunsysteem. Kexxtone, een middel ter preventie van slepende melkziekte, helpt transitieproblemen voorkomen.
Plan voor de transitiefase
Behoud van een goede weerstand is afhankelijk van veel verschillende factoren. Om uw koeien weerbaar te houden tegen infectie, is het daarom verstandig een managementplan te maken. Bepaal samen met uw voeradviseur en dierenarts welke maatregelen wanneer getroffen moeten worden. Een goed plan voor de transitiefase zorgt voor gezonde, ziektebestendige koeien.
Meer weten over de tijdige herkenning van risicodieren? Lees de reeks Riscodieren van Elanco: factor 1: te vette koe, factor 2: slechte start vorige lactatie, factor 3: oudere vaarzen, factor 4: tweelingdracht, factor 5: Oudere Koeien (3de lactatie of meer)