Het nut van herkauwen
Een koe kauwt maar heel kort op het voer en slikt het gelijk door, waarna het via de slokdarm in de pens terecht komt. In rust rispt de koe een ‘bal’ voer terug in de mond. Hier herkauwt de koe langer op. Het fijngemalen voer gaat weer terug de pens in en wordt via de pens, netmaag, boekmaag (voorvertering) en lebmaag verteerd.
pH op peil houden
Door te herkauwen verkleint de koe de deeltjesgrootte van het voer zodat de pensbacteriën het voer beter af kunnen breken. Daarnaast produceert de koe speeksel. Speeksel heeft een pH van 8,2 en bevat bicarbonaat. Producten als melasse en granen worden hierdoor gebufferd en laten de pH in de pens niet teveel dalen. Om efficiënt te kunnen werken heeft de pens namelijk een constante pH van 5,8-7,0 nodig. Bekijk hier tips om de pH op peil te houden
Tekst: Judith Dijcker, Sanne van Raalte, Agrifirm Feed