Workshop transitiemanagement: ketose aanpakken spaart koeien
Na korte presentaties van Patrick Wevers van voerleverancier ForFarmers en Sven Harmsen van Elanco Animal Health gaat de groep veehouders met de adviseurs en de dierenarts samen de stal in. Nusselder onthult aan zijn collega-melkveehouders dat hij geen voorbeeldfunctie vervult: “De workshop wordt niet bij mij gehouden omdat alles hier zo goed gaat. Er kan juist nog veel verbeteren. Wat betreft vruchtbaarheid en tussenkalftijd valt bijvoorbeeld nog veel te halen. Ik werk daar graag samen met de dierenarts en voerleverancier aan.”
Opsporen risicodieren en preventief behandelen
Dierenarts, Carina Beuving, vraagt de deelnemers om de conditiescore van een verse koe te bepalen. Deze koe wordt door veehouders en dierenarts geschat op een BCS van 3, een goede, gezonde conditiescore voor een verse koe die veertien dagen in lactatie is. Beuving vraagt vervolgens deelnemers om ketose-testen uit te voeren bij diverse koeien. Ketose staat ook wel bekend als slepende melkziekte. Beuving: “Het is belangrijk om risicodieren vroegtijdig op te sporen. De preventieve aanpak middels conditiescoring en ketose-testen is nodig om deze risicogevallen voor slepende melkziekte te signaleren.”
En wat moet je met die risicogevallen? De veearts raadt Kexxtone-bolussen aan, een middel dat Nusselder ook succesvol inzet: “Bolussen heb je echt profijt van, zeker bij vette koeien die een verhoogd risico lopen.” Beuving legt de werking uit aan de geïnteresseerde veehouders: “Door de vertraagde afgifte wordt 95 dagen lang gezorgd voor een betere fermentatie in de pens waardoor meer energie uit het voer kan worden gehaald. De energieproductie van de koe neemt zo toe en de concentratie van ketonen in het bloed neemt af waardoor slepende melkziekte bij risicodieren in veel gevallen kan worden voorkomen.”
Comfort en rantsoen
Voeradviseur Wevers begint meteen met een gewetensvraag: “Weet je zeker dat alle droge koeien wel genoeg vreten?” Wevers legt uit dat 9 van de 10 koeien een veel te lage voeropname in droogstand hebben. Dat is problematisch gezien de hoeveelheid energie die deze koeien nodig hebben. “Het is goed om vaak het voer aan te schuiven zodat het voldoende toegankelijk is. Controleer of alle droge koeien goed vreten. Daarbij helpt een smakelijk, fris en structuurrijk rantsoen ook”, zegt Wevers.
Harmsen voegt toe: “Ook de toegankelijkheid van water is een aandachtspunt. Een droge koe drinkt al snel 40-60 liter per dag, water moet dus goed toegankelijk zijn.” De groep bespreekt de drinkmogelijkheden bij Nusselder en concludeert dat verbeteringen mogelijk 1 lepel bakje voor alle droge koeienzijn. Ook de verdere stalinrichting wordt uitgebreid besproken en de ligboxen worden gemeten. Harmsen: “Is de box breed genoeg, 130 cm, zodat ze comfortabel kan gaan staan en liggen? Genoeg ruimte betekent meer comfort en minder stress. Belangrijke aspecten in de periode rond afkalven.”
Het wiel niet uitvinden
De organisatoren kijken na afloop van de workshop terug op een succesvolle middag. Dierenarts, voerexpert en veehouder praten nog even na over de kansen en mogelijkheden voor Nusselder’s bedrijf die aan bod kwamen tijdens de workshops. Die goede samenwerking is nou juist de reden waarom Elanco graag de workshop bij Nusselder organiseerde. Accountmanager Harmsen: “Hans wil niet het wiel in z’n eentje uitvinden. Hij is gemotiveerd om zijn transitiemanagement te verbeteren en betrekt daarbij experts zoals de dierenarts en voerleverancier.”
De workshop was een initiatief van Elanco Animal Health in samenwerking met dierenartsenpraktijk ’t Wijdseland en voerleverancier ForFarmers. Bent u ook geinteresseerd in het bijwonen of organiseren van een workshop over transitiemanagement? Neem contact op met uw dierenarts.