Diergroepen scheiden: 8 praktische tips
Om stress te voorkomen, is voldoende ruimte nodig. Scheiden van groepen werkt stressverlagend, maar heeft ook andere gezondheidsvoordelen.
Natuurlijk gedrag en rangorde
“In de stal is het belangrijk dat rang-lage dieren de dominantere dieren voldoende kunnen ontwijken”, stelt Den Toom. Met name het houden van vaarzen in een aparte groep, kan daarom voordelen hebben. “Vaarzen die zich moeten meten met oudere koeien, tonen meer conditieverlies en een lagere voerefficiëntie. Ze hebben minder drinktijd, lagere herkauwactiviteit en ze liggen minder. Dit leidt ertoe dat ze over de hele lactatie minder melk geven.”
Vier tips:
• Zorg voor voldoende ruimte in de stal, zodat er weinig rangorde conflicten zijn;
• Overweeg om vaarzen apart te zetten, zodat ze zich niet hoeven te meten met oudere koeien;
• Wanneer dieren van de groep worden gescheiden, levert dit veel stress op. Houd de afzonderlijke groepen daarom zo dicht mogelijk bij elkaar;
• Als het nodig is een koe te scheiden, zorg dan dat die het koppel kan blijven zien. Een scheidingswand niet hoger dan 1,20m is daarvoor optimaal .
Droge koeien
Voor een goed verloop van de transitiefase is een aparte groep voor de droge koeien een vereiste. Droge koeien hebben duidelijk andere behoeftes dan melkgevende koeien. Zo hebben ze baat bij een ander rantsoen, dat lager is in energie en de penswerking bevordert. Maar ook onder droge koeien zijn twee groepen te onderscheiden, vertelt Den Toom: “Vanaf 20 dagen voor afkalven komen koeien in de close up fase. Dan hebben koeien behoefte aan meer energie en is het verstandig de energiedichtheid van het close up rantsoen te verhogen door bijvoorbeeld een transitiebrok bij te voeren. Dat kan gecontroleerd, door close up koeien in een aparte groep te houden, of bij voorkeur met een krachtvoerautomaat”.
Twee tips:
• Houd droge koeien in een aparte groep van de melkgevende koeien en voer een apart, berekend rantsoen met voldoende structuur en weinig energie;
• Koeien vanaf 20 dagen voor afkalven hebben behoefte aan extra energie. Als alle droge koeien in één groep staan, biedt een krachtvoerautomaat uitkomst.
Verlagen infectiedruk
Het apart houden van jongvee is op veel bedrijven gebruikelijk. Het is echter verstandig om jongvee niet alleen in een aparte groep, maar liefst ook in een aparte stal te houden. “Oudere koeien hebben resistentie opgebouwd tegen ziekteverwekkers. Ze dragen deze vaak wel bij zich, maar worden er niet ziek van. Dat is anders bij jongvee. Omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is, worden ze sneller ziek. Het is daarom verstandig de infectiedruk bij het jongvee zo laag mogelijk te houden.”
Den Toom geeft twee tips:
• Een aparte jongveestal voorkomt dat jonge dieren in aanraking komen met ziekteverwekkers waar ze niet tegen opgewassen zijn;
• Zorg voor een goede stalhygiëne; bij gescheiden stallen is het belangrijk dat je niet via de handen, laarzen of apparatuur toch infecties overbrengt.