Dalende graannoteringen door goede oogstvooruitzichten en extra concurrentie Russisch tarwe
Deze week is sprake van lagere tarwenoteringen. Dit is onder andere het gevolg van gunstige vooruitzichten van het aanbod op het noordelijk halfrond en dalende prijzen. Daardoor is een wat negatievere sentiment ontstaan op de wereldmarkt. Drie belangrijke oorzaken van de lagere noteringen in de VS zijn volgens het Weekbericht Granen van de RVO: de recente gunstige regenval op de zuidelijke vlaktes, tegenvallende wekelijkse exportverkopen en een hoger dan verwacht areaalprognose in Canada. De kwaliteit van op de velden staande wintertarwe is verbeterd, maar ligt nog steeds ver onder het vijfjarig gemiddelde.
Ook in zowel Rusland als Oekraïne is sprake van verder dalende noteringen voor (maal-)tarwe. Dit is onder andere terug te voeren op toenemende zorgen in Oekraïne over het voortbestaan van de scheepvaartcorridor. Daarnaast zorgt de uitvoer van grote hoeveelheden Russische tarwe voor extra concurrentie op de Europese markt. De Europese Commissie (EC) heeft tijdelijke beperkingen (tot 5 juni) ingesteld op de export van Oekraïense tarwe, koolzaad en zonnebloemzaad naar Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. Tot 5 juni mogen alleen voorraden worden verkocht en overgeladen naar andere lidstaten of naar markten buiten de EU.
Gerst
In nagenoeg alle gerst-telende landen is momenteel sprake van lagere gerstnoteringen. Alleen de noteringen in Argentinië zijn iets hoger, maar nog steeds gemiddeld voor het seizoen. Ontwikkelingen op de aangrenzende markten, waaronder tarwe, waren mede bepalend voor de handelsactiviteit. De veldwerkzaamheden in het Zwarte Zeegebied gaan gestaag verder. In de EU bleef de aandacht vooral gericht op Spanje. Daar bestaan toenemende zorgen over de aanhoudende droogte. De verwachting is dat hierdoor de importprognose voor de komende periode hoger zal uitkomen.
Europa
Hogere spotnoteringen voor maaltarwe in Frankrijk en Duitsland als gevolg van hogere noteringen op de Europese termijnmarkten. Dit vooral door de recente gebeurtenissen in het Zwarte Zeegebied en ondanks de beperkte fysieke handelsactiviteit. In Parijs daalde de termijnnotering mei 2023 voor maaltarwe met 8,75 euro naar 231,50 euro en de termijnnotering september 2023 met 8,00 euro naar 231,00 euro. Voor maïs daalde de termijnnotering juni 2023 met 11,25 euro naar 236,75 euro en de termijnnotering augustus 2023 met 11,75 euro naar 237,50 euro. In Rotterdam daalde de voertarwe naar 242 euro en die van voergerst naar 224,50 euro.
Im-/export
In de periode van 23 tot en met 30 april 2023 voerde de EU in totaal 377.342 ton graan uit. Het betrof 273.858 ton zachte tarwe en 36.175 ton gerst. In dezelfde periode werd 538.282 ton graan ingevoerd, waarvan 162.446 ton zachte tarwe en 285.878 ton maïs. De EU is in het seizoen 2022/2023 een netto-exporteur van 2,843 miljoen ton graan. In dezelfde periode vorig seizoen was de EU nog een netto-exporteur van 21,435 miljoen ton. Dit is een daling van maar liefst 86,7 procent.
100 miljoen
De EC overweegt 100 miljoen euro vrij te maken om boeren in Polen, Slowakije, Bulgarije, Hongarije en Roemenië te compenseren voor de negatieve gevolgen van de invoer uit Oekraïne. Verder heeft de ‘Commissie Internationale Handel’ van het Europees Parlement ingestemd met een verlenging van de schorsing van invoerrechten op Oekraïense landbouwproducten en verwerkte landbouwproducten met een extra jaar vanaf juni 2023. Over dit besluit volgt nog een officiële stemming later deze maand.