Genoeg melk voor de toekomst
Te midden van de westerse overvloed, is het moeilijk voor te stellen dat er elders in de wereld een tekort is aan voedsel. Volgens de FAO (Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties) is er vooral een tekort aan hoogwaardige eiwitten, die een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Op basis van onze huidige productietrends zal dit tekort in de komende jaren flink toenemen. Niet alleen doordat de wereldbevolking groeit naar maar liefst 9 miljard mensen in 2050, maar ook doordat steeds meer mensen zich een maaltijd met vlees en melk kunnen veroorloven.
Wat staat ons te doen?
Tussen nu en 2020 zullen meer mensen dan ooit bij de middenklasse horen. Dit betekent dat miljarden mensen een beter leven krijgen en daar hun voedingspatroon op willen aanpassen. En dat begint allemaal nu. Waar we nu veel melk afzetten aan het kapitaalkrachtige Europa, zal de vraag vanuit andere regio’s gaan toenemen. Er ligt daarom een kans voor Nederland om ook deze mensen te voorzien van voldoende, voedzaam en veilig voedsel.
Voedselzekerheid is mogelijk
Er zijn veel wegen die naar een voedselzekere wereld leiden. Onderzoek, deskundigen, de geschiedenis en wereldwijde praktische ervaringen wijzen echter naar drie oplossingen die het meeste opvallen, die het grootste effect bereiken en die het snelst kunnen worden omgezet in concrete actie.
Duurzame innovatie De eerste oplossing ligt in het aanvaarden van producten, praktijken en technieken, die boeren helpen om meer voedsel op een meer duurzame manier te produceren. Dat betekent dat we beter in staat zijn de wereld te voeden zonder de aarde en de dieren te veel te belasten. Deze integrale manier van innoveren die gericht is op een grootschalige duurzame landbouw, moet meer ruimte en aandacht krijgen.
Keuze voor de consument De manier waarop beleidskeuzes worden gemaakt, is steeds meer afhankelijk van de publieke beeldvorming. Hierbij remt een ouderwetse, romantische kijk op de landbouw de voortgang van duurzame innovatie. Besluitvorming moet meer worden gebaseerd op wetenschappelijke feiten, in plaats van op publiek sentiment.
Consumenten moeten in staat zijn om voedsel te kiezen dat aansluit op hun portemonnee, smaak en voedingsbehoeften.
Handel – voedsel moet in beweging blijven Wie niet verder kijkt dan de nationale grenzen bij de productie van voedsel, ontkent de belangrijke rol die Nederland kan spelen om de internationale voedselproblematiek het hoofd te bieden. Een blik die niet verder reikt dan de landsgrenzen, mag duurzame innovatie niet in de weg zitten. Om de wereld te voeden moet worden gekeken waar voedsel het meest efficiënt en duurzaam kan worden geproduceerd. Niet ieder voor zich, maar samen voor een voedselzekere toekomst.
Enough
Geloof jij ook dat we onze aandacht moeten richten op genoeg voedsel voor 9 miljard mensen in 2050? Sluit je dan aan bij de Enough movement van Elanco Animal Health. Met dit initiatief onderstreept Elanco het belang van genoeg, veilig en voedzaam eten voor iedereen. En de ruimte die hierin moet worden gegeven aan duurzame innovatie. Doe jij ook mee? #FeedThe9!
Lees alles over de Enough Movement