Snijmaïs 2014 breekt records
Het VEM-gehalte is voor het eerst door de 1.000 gebroken en komt nu op 1.011 uit (1.066 VEVI). Het kolfaandeel is hier de belangrijkste reden voor. Het zetmeelgehalte nadert de 400 met 389 gram per kg droge stof. De celwandverteerbaarheid die de laatste jaren ook stijgt is dit jaar met 54% hetzelfde als vorig jaar.
Hoge verteerbaarheid
Door het hogere zetmeelgehalte gaat de verteerbaarheid van de organische stof omhoog (VC-OS). Potentieel is deze mais dus een product waarmee u prima productieresultaten kunt bereiken.
Pas op voor pensverzuring
De celwandhoeveelheid (NDF, ADF en ADL) ligt een stuk lager. In combinatie met vers gras, snelle graskuilen van de 1e of 2e snee of te weinig structuur kan deze snijmaïskuil dus eerder pensverzuring veroorzaken. Het wordt dus nóg belangrijker om selectie te voorkomen.
PensEfficiëntkenmerken
Let ook op de PensEfficiënt kenmerken; Bufferwaarde, Zuurwaarde en BufferZuurBalans van uw ruwvoer. Heeft u snijmaïs grover gehakseld? Dan merkt u dat de bufferwaarde juist stijgt.
Eiwitaanvulling nodig
Het eiwitgehalte zet de dalende trend van de laatste jaren voort. Bij een hoog aandeel snijmaïs in het rantsoen is dus een eiwitcorrectie nodig. Met deze kwaliteit snijmaïs stijgt de opname, dus is een extra eiwitcorrectie geen overbodige luxe. Het aandeel energierijk krachtvoer kan wel flink omlaag.
Tekst: Ward Arts, Agrifirm Feed