Slepende Melkziekte treft gemiddeld 26% koeien
Gezondheidsrisico’s en dalende melkproductie
De melkproductie daalt bij slepende melkziekte gemiddeld met 350 tot 500 liter per koe. Daarnaast geeft de ziekte een verhoogde kans op ernstige aandoeningen zoals lebmaagverplaatsingen en cysten op de eierstokken. De sluimerende vorm van de ziekte, de subklinische variant, kan bovendien omslaan in de klinische vorm, met alle gevolgen van dien.
Slepende melkziekte voorkomen, 4 tips:
Tip 1: Herken risicodieren tijdig
Dieren met een verminderde conditie, ontwikkelen sneller een negatieve energiebalans en lopen daardoor meer risico op slepende melkziekte. De risicofactoren zijn: Een conditiescore van 4 of hoger, tweelingdracht, een slechte opstart in de vorige lactatie en een hoge afkalfleeftijd van koe (≥3e lactatie) of vaars (≥27 maanden).
Tip 2: Maak een voerplan voor de transitiefase
Gedurende de transitiefase doorloopt de koe verschillende stadia, waarin de voerbehoeften heel verschillend zijn. Stem daarom het rantsoen af op de behoeften van de koe. Zorg aan het begin van de droogstand voor veel structuur en minder energie, zodat de koe niet te vet wordt. Aan het einde van de droogstand is juist meer energie nodig voor een goede opstart van de lactatie.
Tip 3: Begeleid risicodieren door de transitiefase
Als u risicodieren heeft gesignaleerd, is vervolgens de vraag hoe kan worden voorkomen dat zij rond het afkalven slepende melkziekte ontwikkelen. Een aangepast rantsoen is niet voor alle dieren voldoende. Een product dat de koolhydraten uit het voer helpt sneller om te zetten in suiker en dus energie, zoals de Kexxtone bolus, kan voor deze dieren uitkomst bieden.
Tip 4: Overleg met dierenarts en voeradviseur
Het samenstellen van het juiste rantsoen voor de verschillende transitiestadia en het herkennen – en begeleiden van risicodieren is geen eenvoudige opgave. Goed transitiemanagement is daarom het resultaat van overleg tussen veehouder, dierenarts en voeradviseur.
Tijdens RMV Gorinchem kunt u Bij Elanco (standnr. 126) terecht met al uw vragen over slepende melkziekte en goed transitiemanagement.
Elanco COW GAME
Weet u risicodieren te herkennen? Speel tijdens RMV Gorinchem de Elanco COW GAME! (standnr. 126). Met het opsporen en preventief behandelen van risicodieren, bereikt u het scorebord en verdient u een mooi T-shirt.
Meer weten over de tijdige herkenning van risicodieren? Lees de reeks Riscodieren van Elanco: factor 1: te vette koe, factor 2: slechte start vorige lactatie, factor 3: oudere vaarzen, factor 4: tweelingdracht, factor 5: Oudere Koeien (3de lactatie of meer)