Om de dag eiwit afwisselen met tarwe levert meer melk een betere eiwitefficiëntie
Op De Marke wordt gestreefd naar een ruw eiwit gehalte in het rantsoen van ronde de 150 gram per kilo droge stof. Dit is al lager dan gemiddeld. Toch blijkt uit een proef dat het gemiddelde ruw eiwit gehalte nog lager kan, als er om de dag wordt gewisseld met eiwitrijk krachtvoer en een energierijk product als geplette tarwe.
Op de Marke werd afgelopen winter de koeien opgedeeld in twee groepen met een vergelijkbaar rantsoen. Het ruw eiwitgehalte was afgestemd op 150 gram per kilo droge stof. De proefgroep kreeg echter op even dagen het rantsoen van de controlegroep en op oneven dagen werd één kilo eiwitaanvulling vervangen door een kilo geplette tarwe. Het eiwitniveau kwam daarmee op 139 gram per kilo droge stof te liggen, vooral met een lagere penseiwit (negatieve OEB). Gemiddeld over de hele periode bevatte het rantsoen 145 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Door de tarwe bevatte het proefrantsoen gemiddeld iets meer energie (1012 VEM om 1008 VEM).
0,8 kilo meer melk
De eerste drie weken van de proef gaven de koeien uit de proefgroep 0,8 kilo per dag meer melk. Deze productiestijging was significant. Volgens de onderzoekers van de Marke gebruiken de koeien het eiwit efficiënter en door de extra energieaanvulling konden ze meer melk produceren.
Tijdens de proef kreeg de proefgroep door een ‘technisch probleem’ onbedoeld vier dagen achterelkaar een rantsoen met laag niveau eiwit. Dit had direct invloed op de melkproductie. Die daalde tot twee weken na dit incident met gemiddeld 0,7 kilo per koe per dag. Daarna gingen ook de koeien in de controlegroep geleidelijk minder produceren, waarna de melkproductie en -samenstelling in de laatste weken van de proef weer vergelijkbaar waren tussen beide groepen. Volgens de onderzoekers laat deze ‘extreme uitdaging’ zien dat een dagelijkse afwisseling wel noodzakelijk is en de koeien niet continue op een laag eiwitrantsoen gehouden moeten worden.
Hogere stikstofefficiëntie
De gemiddelde melkproductie over de hele proefperiode lag bij de proefgroep op 36,3 kilo melk per koe per dag. Bij de controlegroep was dit 35,6 kilo melk. Wat gehalten betreft lag het vetgehalte bij de proefgroep 0,12 procent hoger en het eiwitgehalte 0,04 procent lager, al waren deze verschillen niet significant waarneembaar. De stikstofefficiëntie steeg wel significant, van 34 procent naar 38 procent.