Risicofactoren melkvee: Vette koeien lopen meer risico op slepende melkziekte
Andere koeien ‘houden minder snel’ omdat sommige koevaders nakomelingen vererven met een lagere vruchtbaarheid. In andere gevallen is het basisrantsoen de oorzaak van te vette dieren. Een rantsoen met bijvoorbeeld veel mais geeft kans op vettere dieren.
Dit bericht is de eerste in een inforeeks genaamd ‘Risicofactoren melkvee’.
Wat is het precies
Te vette dieren zijn een risico bij de opstart na het kalven. We spreken van te vette dieren als koeien een conditiescore hebben van ‘4’ of hoger. Elke koe komt na het afkalven in de situatie dat ze meer energie nodig heeft om melk te produceren dan dat ze kan opnemen via het voer. Koeien verbranden hun vet om toch aan de energievraag te voldoen. Als de koe vet is, is de kans dat ze dat vet niet volledig omzet in energie groot. Bij een te vette koe kan de lever het vet niet volledig omzetten in energie en vormt ze ketonen. Ketonen zijn een afvalproduct van een onvolledige verbranding en hebben een negatieve invloed op het gestel van de koe. Bij te veel ketonen spreken we van ketose wat eigenlijk ‘een teveel aan ketonen’ betekent. Ketonen kunnen gemeten worden in de melk (via ketonen-strips of MPR) maar ook in de urine of in het bloed.
Gevolgen
De kans op gevolgziektes na een periode van te veel ketonen in het lichaam is groot. Zo heeft een koe met een hoog ketonengehalte bijvoorbeeld meer kans op het ontwikkelen van een cyste op de eierstok. De vraag of ze dan nog weer een lactatie mee kan gezien een problematische vruchtbaarheid is dan weer aan de orde.
Advies
Veel is er dus aan gelegen om vette koeien te vermijden. Een goed droogstandsrantsoen heeft hier een grote rol in, volgend op een correct en tijdig afbouwen van de krachtvoergift tijdens de lactatie. Als een koe toch te vet is op het einde van de droogstand kan in overleg met de dierenarts preventief behandeld worden tegen ketose. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Overleg met uw dierenarts en voerleverancier hoe ketose bij vette koeien te voorkomen.
Dit is het eerste bericht in een inforeeks genaamd ‘Risicofactoren melkvee’. Ga hier naar factor 2: Risicofactoren melkvee: Voorkom een slechte start, factor 3: Risicofactoren melkvee: oudere vaarzen en factor 4: Tweelingdracht
NLDRYKXT00020