Melkveehouderij nu écht verplicht aan de emissiearme vloer?
Door het bouwen van duurzamere stallen met meer loopruimte, neemt het emitterend oppervlak toe. De veronderstelling is dat hierdoor ook de emissie per dierplaats op gewone roostervloeren gaat toenemen. Daarnaast wordt verwacht dat de maximaal toe te passen emissienorm (9,5 kg NH3) in de melkveesector wordt aangescherpt naar 8 of 9 kilogram ammoniak.
Overgangstermijn
De kans is groot dat bij aanscherping van de norm de bestaande stallen in aanmerking komen voor een overgangstermijn om de vloeren alsnog emissiearm te maken. Voor de pluimvee- en varkenssector behoort een termijn van tien jaar tot de mogelijkheden. Helaas is er op dit moment nog onvoldoende duidelijkheid over.
Veel bedrijven die een nieuwe stal gaan bouwen, maken al een afweging om een emissiearme vloer toe te passen. Enerzijds om eenvoudiger een Natuurbeschermingswetvergunning te verkrijgen, anderzijds om gebruik te maken van de fiscale voordelen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV).
Gewone roostervloer kan nog
Op dit moment is het nog steeds mogelijk de gewone roostervloer toe te passen. Het voordeel van die roostervloer zijn de geringe kosten ten opzichte van de duurdere emissiearme vloeren. Bovendien is de gewone roostervloer de afgelopen decennia in de sector naar tevredenheid toegepast. Nadelen zijn het mislopen van de fiscale voordelen als de Milieu-investeringsaftrek (MIA) van 27 procent en de de willekeurige afschrijving (VAMil) van 75 procent.
Vraag het Alfa
Heeft u plannen om te gaan bouwen? Maak dan een goede afweging te tussen een emissiearme vloer en de gewone roostervloer. Alfa helpt u graag bij het maken van een gefundeerde keus.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. Jolte Pot, Bedrijfskundig adviseur, 088 253 1018, jpot@alfa.nl. Alfa heeft 27 vestigingen in Nederland www.alfa.nl