Gras-rode klaver: + 1 ton droge stof
Eerst zien dan geloven. Daarom kwamen melkveehouders zelfs uit Groningen naar het Gelderse Harfsen. De 4 herhalingen met gras en 5 duplo gras-klavermengsels met 70% rode en 30% witte klaver gaven in 2013 veelbelovende resultaten. +1,6 ton droge stof en een 7 punten hogere DVE op de gras-klaverpercelen die, in tegenstelling tot de graspercelen, niet bemest zijn met kunstmest. De 1e snede op deze zandgrond gaf dit jaar op 100% gras 3,8 ton droge stof met 15,6% ruw eiwit. De gras-klavers gemiddeld 4,5 ton droge stof met 19,2% ruw eiwit. Een verschil wat overeenkomt met het eiwit uit 600 kg soja.
Wortelknolletjes binden stikstof
Gras met rode klaver geeft hogere opbrengsten, diepe beworteling en levert tot wel 100 kg stikstof per hectare. De zichtbare wortelknolletjes binden stikstof en geven het weer af aan de bodem en de wortels van het gras. Bemesten met kunstmest is daarom niet nodig. Ongewenst zelfs, omdat het klaver lui maakt. Petra Rietberg van het Louis Bolk Instituut laat de wortelknolletjes zien in de grond. Ook de vele wormen laten gelijk het voordeel van rode klaver zien: veel bodemleven. Goed voor de structuur en beluchting van de bodem.
Klaver de kans
Voor een goede start moet de rode klaver kunnen concurreren met gras. Of zoals Edward Ensing van Barenbrug het noemt: “gras pesten zodat klaver een kans krijgt.” De eerste snede levert klaver nog niets. De bacteriën die stikstof binden hebben een bodemtemperatuur van 14 - 15°C nodig. In de 2e snede levert klaver al de helft van de stikstof en vanaf de 3e snede levert klaver volop stikstof. In tegenstelling tot witte klaver overwoekert rode klaver gras niet.
Voederwaarde en voederwinning
Cornelis Hulst en Toine Heijmans van Agrifirm Feed bespreken de voederwinning van gras- rodeklaver. “Schud gras rode-klaver maar één keer om geen blaadjes en dus ruw eiwit te verliezen. Maai met een kneuzer en gebruik het inkuilmiddel Ecosyl vanwege de nattere en grove klaver”, luidt hun advies. Het optimale droge stofgehalte is 35 tot 40% droge stof.
En nu zelf
Na afloop praten de deelnemers nog wat na. “Toch opvallend hé dat er zoveel opbrengst staat zonder stikstof”, zegt een vader tegen zijn zoon. “Dat perceel achterin ga ik tóch in augustus doorzaaien”, mompelt een melkveehouder tegen zijn vrouw. “Wel eerst kort maaien he, zodat klaver de kans krijgt”, reageert ze terecht. Het is duidelijk. Missie geslaagd.
Tekst: Sanne van Raalte- van de Kamp, Agrifirm Feed