Bodemleven, grashoogte en grasklaver op FarmWalk
Onder leiding van weidecoach Leo Tjoonk van Agrifirm Feed was de groep te gast bij melkveehouder Remco van den Berg in Smilde. “Weiden moet je gewoon zien als verlenging van de stal”, vertelt deze veehouder, die al 40 jaar zijn koeien weidt. Toen de melkrobots in 2005 zijn intrede deden gingen de koeien dan ook gewoon naar buiten. De melkingen bij de oudmelkse dieren gaan van 2,5 naar 2,0. “Omdat de melkproductie op peil blijft is dit geen enkel probleem”, aldus van den Berg.
Melkvee en jongvee ’s nachts opstallen
Van den Berg heeft zijn bedrijfsvoering helemaal ingericht op weidegang. Elke dag krijgen de koeien een andere deel van de 30 percelen die beschikbaar zijn voor beweiding. ”Vergeten we het draad om te zetten, dan komen ze gewoon weer terug. Zo verwend zijn ze”, vertelt Remco lachend. Net als de koeien gaat ook het jongvee ’s nachts weer naar binnen. “Ik heb uitgerekend dat het jongvee 6 tot 8 uur weidegang nodig heeft om de benodigde kilogrammen droge stof binnen te krijgen. De rest van de tijd versmeren ze het grasland alleen maar”, onderbouwt Remco zijn keuze. De droge koeien blijven binnen om ze beter naar behoefte te kunnen voeren.
FarmWalk
In de rondgang over de percelen blijkt de waterschade beperkt. De bovenlaag is wat nat, maar 20 cm dieper is de grond prima. Het levert een interessante discussie op over het ideale bemestingsmoment na regen. Tegelijk ook het doel van deze FarmWalk, leren van elkaar. “Je hebt weer stof om over na te denken”, zoals deelnemer Simon de Lange het voordeel van de FarmWalk omschrijft.
Bodemleven
Op verschillende percelen steekt Leo Tjoonk een spa de grond in. Opvallend zijn de verschillen in bodemleven. Op percelen die nieuw ingezaaid zijn is het bodemleven nog beperkt, terwijl percelen met blijvend grasland vol zitten met nuttige wormen.
Grasklaver
De grasklaverpercelen staan er prima bij. “Weid de rode klaver niet te kort af”, is het advies wat weidecoach Tjoonk geeft. De dichtere zode in de grasklaverpercelen valt op; de stok om de dichtheid te meten gaat de eerste 20 cm beduidend moeilijker de grond in. Ook op deze percelen schatten en meten de deelnemers de grashoogte en geven hun mening over de kwaliteit en ideale inschaarhoogte.
Zo rond de middag keren de melkveehouders weer huiswaarts. Mét genoeg denkstof en nieuwe ideeën rondom weidegang.
Tekst: Sanne van Raalte- van de Kamp, Agrifirm Feed