Ureumgehalte; dit zegt het
Beoordeel het ureumgehalte altijd in combinatie met het eiwitgehalte en de mestconsistentie. Pas op met ureumgehalten lager dan 15 vanwege negatief effect op de melkeiwitproductie. Hogere ureumgehalten (> 30) en een hoog eiwitgehalte duiden op een overmaat aan ruw eiwit in het rantsoen. Een hoog ureumgehalte met een laag melkeiwitgehalte geeft aan dat uw koe het voereiwit onvoldoende benut. Het aandeel ruw eiwit is te hoog en het aandeel koolhydraten te laag. Voer dan meer energierijke producten als snijmaïs bij.
Ureumgehalte bij weidegang
Door de wisselingen in graskwaliteit, grasopname en weersomstandigheden varieert het ureumgehalte in het weideseizoen. Hogere waarden en wisselingen in ureumgehalten zijn onvermijdelijk. Het verstrekken van eiwitarm krachtvoer als Compleet Zomer Rendement of Maïsbrok Rendement nP is dan nog het enige sturingsinstrument. Bij combi en compact weiden is de variatie in ureumgehalte veelal lager omdat u de mogelijkheid heeft om naast eiwitarm krachtvoer ook energierijke producten als snijmaïs of Gluco+ bij te voeren.
Ureumgehalte op peil
U kunt het ureumgehalte op peil houden door vooraf te sturen. Krijgen uw koeien etgroen? Voer dan meer maïs. Komen uw dieren in een minder smakelijk perceel? Verstrek iets minder snijmaïs of voer eiwit aan het voerhek bij.
Tekst: Leo Tjoonk, Sanne van Raalte, Agrifirm Feed