Nieuw onderzoek naar verlagen ammoniakemissie door spoelen stalvloeren
Het gebruik van water in melkveestallen kan de ammoniakemissie fors terugdringen, blijkt uit recent onderzoek. Op Dairy Campus bleek op roostervloeren een reductie van 40 procent haalbaar wanneer de stalvloer werd gespoeld met water. Dit zou een veel lagere emissiefactor geven dan een vergelijkbaar erkend Rav-systeem (A1.2).
Omdat het spoelen met water geen duidelijke aanvrager heeft en verdere ontwikkeling niet van de grond komt, blijft de praktische toepasbaarheid nog beperkt.
Sproeien of beregenen
Het onderzoek start met het optimaal inregelen van de hoeveelheid water en wijze van toediening van water. Zo is het mogelijk om het water te sproeien of te beregenen op de roosters.
Vervolgens zullen op acht bedrijven naast de Rav-protocol-metingen ook continue metingen gedaan worden voor de toekomstige wettelijke erkenning. Met experts wordt de beste borgingsmethode vastgesteld. Tevens wordt gekeken naar mogelijk andere emissies.
In het onderzoek wordt ook gekeken naar praktische zaken als, welk water het beste gebruikt kan worden, wat het effect van het spoelen van de roosters is op dierenwelzijn en -gezondheid, wat het water betekent voor de bemestingswaarde van de mest, de gevolgen voor de mestboekhouding en de financiële gevolgen voor het melkveebedrijf. Daarnaast worden ook gekeken naar de ervaring van de melkveehouders met de techniek.
Integraal Aanpakken
Dit nieuw onderzoek vindt plaats in het kader van het programma Integraal Aanpakken dat wordt gefinancierd door het ministerie van LNV. In het project wordt samengewerkt met onder andere Netwerk Praktijkbedrijven, coöperatie ‘Boeren met perspectief’ en Agro-innovatiecentrum De Marke.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Wageningen Livestock Research