Uitslag peiling:
Meerderheid boeren heeft alle percelen kunnen bemesten
Op de vraag ‘heb jij op alle percelen al rundveedrijfmest kunnen uitrijden’ gaf iets meer dan 2 op de 5 boeren (42 procent) aan dat ze maar een deel van hun percelen hebben kunnen bemesten met drijfmest.
Slechts enkele boeren (6 procent) hebben op nog geen enkel perceel rundveedrijfmest kunnen uitrijden vanwege de natte omstandigheden. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, laat een melkveehouder in een reactie weten. ‘Afgezien van het feit dat waterverzadigde grond niet bemest mag/mocht worden en ondanks bufferzones, zal vanuit boerenverstand geredeneerd aanzienlijke uit- en afspoeling van kostbare nutriënten hebben plaatsgevonden’, zo stelt hij. ‘Hoewel het land de goedkoopste mestopslagplaats is, is vroeg bemesten en/of bij natte omstandigheden bemesten niet meer van deze tijd. Onbehandeld gras groeit bij mij (noordelijk zandgrond) nu nog ‘gratis’ (nou ja, door middel van de mest van de tot begin januari weidende koeien).’
Fotokaart
Door het natte en koude voorjaar duurde het lang voordat bemestingsmachines het land op konden. Het praktijkproject Verantwoorde Veehouderij ontwikkelde fotokaarten die boeren en loonwerkers in een oogopslag laten zien hoe je wel en niet goed bemest. Op de achterzijde van de kaarten staan aller handige tips voor een optimale bemesting.
Download hier de kaart voor zandgrond.
Download hier de kaart voor klei- en veengrond.