Kalf moet vanaf 2024 BVD-vrij zijn bij overdracht
De wijziging van het protocol houdt in dat vanaf 1 januari 2024 alleen kalveren die geen drager zijn van het Bovine Virus Diarree (BVD) mogen worden overgedragen aan een kalverhouderij dat verbonden is aan kwaliteitsregeling Vitaal Kalf van Stichting Brancheorganisatie Kalversector.
De maatregel houdt in dat alleen melkvee- en rundveebedrijven die BVD-vrij of -onverdacht zijn kalveren kunnen overdragen. Bedrijven die nog niet vrij of onverdacht zijn kunnen alleen nog kalveren leveren als ze via een oorbiopt of bloedmonster kunnen aantonen dat het betreffende kalf geen BVD-drager is. Dat betekent dat bedrijven met status ‘observatie’, ‘in onderzoek’, ‘onbekend’ of ‘besmet’ alleen nog kalveren kunnen afstaan als het dier op het moment van ophalen met een gunstige BVD-virusuitslag geregistreerd staat in de database van oorbiopten- of bloedonderzoek.
Handelaren mogen vanaf volgend jaar alleen nog kalveren meenemen die voldoen aan de huidige en nieuwe BVD-eisen.
Kalf Volg Systeem
Om aan de BVD-eis te voldoen wordt de BVD-status van bedrijven toegevoegd aan het Kalf Volg Systeem. In juni start een test met het systeem. Van elk kalf dat een handelaar of transporteur meeneemt wordt na het afgeven van een machtiging in JoinData door de veehouder de BVD-status geregistreerd en geverifieerd. Tijdens de test mogen alle kalveren nog worden overgedragen volgens de huidige regels.
De nieuwe regels voor de aanpak van BVD bij het overdragen van kalveren past volgens de brancheorganisaties, waaronder DDB, LTO Nederland, NMV, NZO, GD en ZuivelNL, in het streven om met gezonde runderen veilig voedsel te produceren. Ook daalt hierdoor het gebruik van antibiotica en wordt de economische schade op bedrijven beperkt, aldus de organisaties.
BVD is een van de ziektes die op melkleverende bedrijven landelijk bestreden wordt. BVD-dragers hebben geen kans op genezing. Een groot deel van dieren die drager zijn van BVD-virus sterven op jonge leeftijd. Daarbij kunnen ze andere runderen besmetten.