
Bij huidige hoge kosten is een inkuilmiddel extra rendabel

De kostprijs van een kilogram drogestof ruwvoer is in een jaar tijd met ongeveer veertig procent gestegen. De flinke stijging is een optelsom van hogere kosten op vrijwel elk onderdeel van ruwvoerwinning en met name kunstmest, brandstof en machines. De kostprijs van een kg drogestof zelfgeteeld ruwvoer bedroeg het afgelopen jaar maar liefst 26,3 cent per kg drogestof (berekening Countus).
Kosten blijven hoog
Alternatieven voor eigen ruwvoer, zoals krachtvoer, zijn eveneens fors in prijs gestegen en zijn daarom uit oogpunt van kosten geen alternatief. Melk uit ruwvoer is en blijft nog altijd de goedkoopste manier van produceren. Alle reden om de voederwaarde van jouw ruwvoer zo goed mogelijk te beschermen.
Duur voer beschermen
De waarde van ruwvoer is het afgelopen jaar fors gestegen. Een kuil voorjaarssnede, 40 hectare gemaaid op 3.500 kg d.s. per hectare, heeft een waarde van 37.000 euro. Dat is een forse investering en alle reden om de voederwaarde van jouw ruwvoer zo goed mogelijk te beschermen.
Inkuilmanagement
Het beschermen van de voederwaarde van jouw ruwvoer hangt af van een goed inkuilmanagement. Dit begint op het veld met een goede maaihoogte (7 cm), korte veldperiode (minder dan 48 uur) en voorkomen dat er zand in het gras komt door de machines goed af te stellen. Zorg dat de kuilplaat of sleufsilo schoon is. Bij het inkuilen zelf is een goede verdichting belangrijk; zorg voor voldoende gewicht op de kuil. Na het inkuilen is het belangrijk om de kuil zo snel mogelijk goed luchtdicht af te dichten.
Snel een stabiele kuil
Om conserveringsverliezen te beperken is het belangrijk om de kuil zo snel mogelijk stabiel te krijgen. Hoe langer het duurt voordat de kuil de gewenste pH-waarde van 4,2 heeft bereikt, hoe meer tijd foute bacteriën hebben om voederwaarde te ‘verbranden’.
“Uit onderzoek blijkt dat bij de conservering van kuilgras zonder een kuilconserveringsmiddel gemiddeld zo’n 10 procent aan drogestof en voederwaarde verloren gaat”, vertelt Couzijn Bos, business development manager ruwvoer bij Volac.
Meer voederwaarde behouden
“Als je een goed conserveringsmiddel zoals Ecosyl gebruikt dan kun je dat verlies halveren tot zo’n 5 procent”, vervolgt Bos. “Het gebruik van een conserveringsmiddel levert je dus een voederwaardewinst op van maar liefst 5 procent. Reken maar eens om hoeveel dat op een hele kuil scheelt.” Die rekensom is snel gemaakt. In de eerdergenoemde voorjaarssnede van 3.500 kg zit in totaal 140 ton drogestof in de kuil. Bij 5 procent minder verlies, komt maar liefst 7.000 kg extra drogestof beschikbaar voor de koeien. Dit is omgerekend 1.840 euro aan extra voederwaarde uit eigen ruwvoer.
Meer melk uit ruwvoer
Naast de extra voederwaarde is een goed geconserveerde graskuil ook smakelijker en nemen de koeien er meer van op. Bovendien is het voer beter verteerbaar. Met de inzet van Ecosyl kun je meer melken uit het eigen ruwvoer.