Tips geleidelijke overgang van stal naar wei
Hierbij een aantal tips:
Overgang naar beweiding zo geleidelijk mogelijk
Vers gras bevat in het voorjaar weinig structuur en wordt zeer snel afgebroken in de pens. Door uw koeien in de eerste week overdag een aantal uren in te scharen en het ruwvoerrantsoen in de stal gelijk te houden voorkomt u veel problemen. De pens kan wennen aan het gras en u voorkomt gezondheidsproblemen (zoals lebmaagdraaiingen en pensverzuring).
Zorg voor voldoende structuur
De structuur van snel groeiend gras is laag. Vreet de koe er veel van, dan dreigt er structuurtekort. Voor voldoende ‘veiligheid’ in het rantsoen is in het vroege voorjaar bijvoeding van structuurhoudende producten zoals grove, droge voordroogkuil, of snijmaïs noodzakelijk.
Bespaar op eiwit
Vers gras bevat aanzienlijk meer eiwit dan graskuil. Wanneer uw koeien de wei in gaan kunt u dus besparen op de eiwitaanvulling aan het voerhek. Globaal kunt u stellen dat u bij overdag weiden zo’n 150 tot 200 gram soja bespaart per kg droge stof gras die uw koeien opnemen.
Niet te grote percelen
Voorkom beweidingsverliezen door maximaal twee dagen op hetzelfde perceel te weiden. Te lang weiden in hetzelfde perceel gaat ten koste van de droge stofopname en daarmee de melkgift. Bereken de meest passende beweidingswijze met de WeideKompasWijzer.
Denk om de voercomputer
Bij weidegang is de toegang tot de krachtvoercomputer beperkt. Zet de krachtvoercomputer op de zomerstand zodat uw koeien voldoende krachtvoer opnemen zonder dat er pensverzuring optreedt.
Kijk naar de koe
Uw koeien laten zelf zien of de overgang soepel verloopt. Een lage herkauwactiviteit wijst op gebrek aan structuur in het rantsoen. Te dunne mest duidt op teveel jong gras wat te snel door het maagdarmkanaal gaat. Een hoog ureumgetal wijst op een overmaat aan eiwit of een tekort aan energie. Een laag vetpercentage wijst veelal op structuurtekort.
Tekst: Leo Tjoonk, Sanne van Raalte, Agrifirm Feed