Droge kuil leidt tot betere benutting eiwit
Vervolgens het praktijkproject Koe en Eiwit, waaraan 155 melkveehouders verspreid over Nederland deelnemen, leidt een droge kuil tot minder fermentatie en minder ammoniak. De ammoniakfractie varieert van 10 procent voor erg natte kuilen en 5 procent voor kuilen die droger zijn.
Een drogere kuil is gunstiger voor de koe, concluderen wetenschappers van Wageningen Livestock Research, die verbonden zijn aan Koe en Eiwit. Een kuil met een hogere drogestofgehalte betekent namelijk dat er meer en beter benutbaar eiwit beschikbaar is voor de koe. Dit leidt tot een lager ureum en minder behoefte van krachtvoer.
Koe en Eiwit
Naast de graskuil zijn er nog meer knoppen waar melkveehouders aan kunnen draaien om het ruw eiwitgehalte in het rantsoen te laten. Het project Koe en Eiwit ontwikkelde een figuur waarmee alle voedingscomponenten worden weergegeven.
Volgens Harmen van Laar, onderzoeker en voedingsdeskundige van de WUR, biedt het figuur een handig overzicht dat op een overzichtelijke manier een complexe materie laat zien. ‘Alle belangrijke kwalitatieve sturingsmechanismen staan erin. Iedereen die bezig is met veevoeding heeft het meeste wel in zijn hoofd, maar zo helder heb ik dit nog niet eerder verbeeld gezien.’
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Koe, Eiwit