Scherp zijn op mineralen loont!
Het wordt financieel steeds complexer op dieren op een zodanige manier te houden dat u er financieel (voldoende) goed uitspringt, maar wel binnen de randvoorwaarden van natuur en milieu. Dit betekent dat u met zo min mogelijk mineralen (vooral stikstof en fosfaat) probeert vlees of eieren te produceren of biggen te fokken. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en de geringere beschikbaarheid van bijvoorbeeld fosfaat, wordt dit ook steeds meer een morele aangelegenheid. De kosten voor mestafzet en -verwerking worden daarbij steeds vaker gebaseerd op de kilogrammen fosfaat die ermee gemoeid zijn.
Rekenvoorbeeld
Stel, een kalverhouder met gemiddeld duizend aanwezige kalveren (gak) produceert forfaitair 2.800 ton mest met1,5 kgfosfaat per ton. Dat is4,2 kgfosfaat excretie (uitscheiding) per gak. Wie een aantal administraties ter vergelijking naast elkaar legt, ziet al gauw dat de variatie rond dit gemiddelde groot is. Denk daarbij aan waarden die liggen tussen de 3 en5,5 kg. De oorzaak hiervan ligt in de samenstelling van het rantsoen en in de voederconversie. Als kalverhouder heeft u daar aanzienlijk minder invloed op dan uw collega in de varkenshouderij. Uw voordeel: lagere afzetkosten, lagere verwerkingskosten en een beter resultaat door een goede voerderconversie. Wij denken erover om een nieuw kengetal te introduceren, analoog aan de excreties in de melkveehouderij. Wat vindt u bijvoorbeeld van x kg fosfaat en x kg stikstof per100 kgvlees?
Minder mineralen, lagere kosten
Slim aansturen van de mineralenstroom is een belangrijk aspect van uw bedrijfsvoering. Daarom nog een tweede voorbeeld om duidelijk te maken hoe een aangepaste hoeveelheid mineralen doorwerkt in de kosten. Stel, de voederconversie van uw varkens daalt van 2,65 naar2,5 kgvoer per kg vlees. Hierdoor daalt de fosfaatexcretie gemiddeld met een halve kg per aanwezig vleesvarken per jaar. Doordat er minder fosfaat in de mest zit – in combinatie met de huidige tarieven – wordt de mestafzet per ton een euro goedkoper. We maken graag voor u inzichtelijk hoe u ‘scoort’ als het gaat om mineralen, zeker ook in financiële zin.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. Karel Remmelink, bedrijfskundig adviseur, kremmelink@alfa.nl. Alfa heeft 27 vestigingen in Nederland, www.alfa.nl.
Om een afspraak te maken klik hier.