Hoge Raad: BOF is niet discriminerend
In de Successiewet, die de belastingheffing over schenkingen en erfenissen regelt, is de zogenoemde bedrijfsopvolgingsfaciliteit ('BOF') opgenomen. De kern van die regeling is dat een groot deel van een door schenking of vererving verkregen onderneming vrijgesteld is van belastingheffing; tot ongeveer 1 miljoen euro is het ondernemingsvermogen volledig vrijgesteld, en daarboven is 83% van het vermogen vrijgesteld.
In de zomer van 2012 besliste rechtbank Breda dat deze regeling discriminerend is. De voorwaarden zouden namelijk niet streng genoeg zijn waardoor veel ondernemers de vrijstelling krijgen terwijl zij die helemaal niet nodig hebben. De rechter besliste daarom dat óók particulieren de vrijstelling mogen gebruiken.
Die beslissing heeft tot veel onrust onder belastingplichtigen beleid. Particulieren gingen massaal in bezwaar tegen hun aanslagen schenk- en erfbelasting omdat zij alsnog de vrijstelling wilden toepassen. Tegelijkertijd waren ondernemers ongerust dat de wetgever als tegenreactie de vrijstelling mogelijk zou gaan beperken.
Door de beslissing van de Hoge Raad is er voorlopig weer rust rondom de BOF. Particulieren kunnen immers geen beroep op de vrijstelling doen en voor ondernemers blijft de vrijstelling zoals zij is.
Afwikkeling bezwaren
Wat betekent deze uitspraak nu voor de belastingplichtigen die naar aanleiding van de uitspraak van rechtbank Breda bezwaar hebben gemaakt tegen een aanslag schenk- of erfbelasting? De meerderheid van die bezwaarschriften valt onder de regeling voor zogenoemd massaal bezwaar. Dat betekent dat die belastingplichtigen geen individuele uitspraak op hun bezwaarschrift krijgen, maar dat op de bezwaarschriften wordt beslist met één collectieve uitspraak. Die uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht en zal waarschijnlijk in landelijke dagbladen worden gepubliceerd. Kortgezegd moeten de aanslagen die vanwege de discussie over de vrijstelling nog niet geheel waren betaald, dus alsnog worden betaald. Als u het niet eens bent met die uitkomst kunt u een individuele beroepsprocedure starten. Daarvoor moet u bij uw belastinginspecteur om een individuele uitspraak op bezwaar vragen waartegen u in beroep kunt.
Naast de ‘massale bezwaren’ zijn er nog bezwaarschriften die individueel zijn ingediend, bijvoorbeeld omdat er naast de mogelijke discriminatie nog een ander geschil speelde. Die bezwaarschriften worden uiteraard individueel afgedaan.
Discussie afgerond?
De discussie over de BOF is hiermee nog niet helemaal afgerond. Allereerst kunnen de belastingplichtigen die de procedure hebben gevoerd nog verder procederen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dat hof kan de beslissing van de Hoge Raad ongedaan maken. Ten tweede moet worden afgewacht of de wetgever niet alsnog besluit om de BOF te beperken. Daar zijn op dit moment overigens geen aanwijzingen voor, maar er is wel aangekondigd dat het geheel van fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen in 2014 zal worden geëvalueerd.
Waarschijnlijk zal de BOF altijd onderwerp van discussie blijven. Zoals bij elke belastingvrijstelling geldt de faciliteit namelijk maar voor een beperkte groep. Belastingplichtigen die buiten de regeling vallen zullen blijven proberen om alsnog voor de vrijstelling in aanmerking te komen. Voorlopig blijft de BOF echter gewoon zoals zij is.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. Monique Bieleman, Belastingadviseur, 088 2532850, mbieleman@alfa.nl. Alfa heeft 30 vestigingen in Nederland www.alfa.nl
Om een afspraak te maken klik hier.
Tekst: Monique Bieleman