Uitgebreid grondonderzoek loont
De meeste veehouders laten de komende periode opnieuw grondmonsters steken om te voldoen aan de eisen van het bemestingsplan 2014.
Begin bij de basis
Een goede bodemgezondheid en passende bemesting zijn de basis voor een hoge ruwvoeropbrengst. “Als de basis goed op orde is, kun je met het slechtste maïsras van de rassenlijst nog beter scoren dan prutsen met het beste maïsras”, zegt Mark de Beer, productmanager Ruwvoerteelt van Agrifirm Feed.
Alleen N en P onvoldoende
Om een goed beeld te krijgen van uw percelen is het van belang om meer te weten dan alleen het stikstofleverend vermogen (NLV) en de fosfaattoestand (Pw- en PAL-getal). Elementen als zwavel (SO3) en kali (K2O) zijn, zowel in de maïs- als grasteelt, essentieel om meer droge stof van uw eigen land te halen.
Snel terugverdiend
“Enkele tientjes per hectare meer uitgeven aan grondonderzoek is snel terugverdiend”, aldus De Beer. “ Door bijvoorbeeld de pH op orde te brengen met een bekalking, nemen ruwvoeropbrengsten soms toe met 10 of 15%. Daar is geen rekenmachine voor nodig, dit is de basis voor professionele ruwvoerteelt anno 2013”.
Tekst: Mark de Beer, Agrifirm Feed