Hogere voeropname bij melkpoeder
Door het hoge vetgehalte geeft koemelk uw kalf, in tegenstelling tot melkpoeder, eerder een verzadigd gevoel dan melkpoeder. Hierdoor komt de pensontwikkeling minder snel op gang. Uw kalf zal hierdoor minder ruw-en krachtvoer opnemen. Een hoge voeropname rond het spenen is zeer belangrijk, dit voorkomt een speendip.
Samenstelling koemelk veranderd door voeding en fokkerij
Door de invloed van voeding en fokkerij is de samenstelling van koemelk veranderd. Het vet- en eiwitgehalte is gestegen. Het aantal vitamines en mineralen is gedaald. De samenstelling van koemelk sluit hierdoor niet meer goed aan op de behoefte van uw kalf. Bekijk hier de vergelijking.
Afstemming op behoefte van uw kalf
Melkpoeder is perfect afgestemd op de behoefte van het kalf. De constante samenstelling en ideale vet-en eiwitverhouding stimuleren een hogere voeropname. De pens ontwikkelt hierdoor beter. Zo voorkomt u een dip na het spenen en legt u een goede basis voor een hoge levensproductie.
Koemelk voeren
Wilt u, ondanks de nadelen, toch koemelk aan uw kalveren voeren? Vul dit dan aan met DairyStart® VitaBoost, zodat uw jongvee toch de benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het voeren van restmelk (antibioticamelk) is ten strengste af te raden om resistentie te voorkomen. Ook melk met een hoog celgetal voeren is ongewenst. Naast een bittere smaak kan dit gevolgen hebben voor de uiergezondheid van uw kalf als vaars.
Tekst: Sanne van Raalte, Agrifirm Feed