Wat zeggen uw koeien?
Deze waarnemingen zeggen veel over de (pens)gezondheid van uw koeien:
Tel de herkauwslagen
Wacht tot een koe oprispt en tel het aantal keren dat de koe kauwt op die ‘bal voer’. Het streefaantal is meer dan 60 keer. Kauwt uw koe minder dan 55 keer? Dan duidt dit op een structuurtekort. Kauwt een aantal van uw koeien veel meer dan 60 keer, bijvoorbeeld 80 keer op een herkauwbrok? Dan kan dit betekenen dat deze dieren subklinische pensverzuring hebben en extra herkauwen om meer speeksel aan te maken. Koeien die minder krachtig herkauwen maken vaak ook meer herkauwbewegingen. Door vaker te herkauwen produceren ze meer speeksel en dus meer buffer, wat de pH in de pens neutraliseert. Als meer signalen duiden op subklinische pensverzuring is een nadere inspectie van het rantsoen, bijvoorbeeld met de BufferZuurBalans wenselijk. Ook andere koe- en voerfactoren kunnen hier invloed op hebben.
Liggen tijdens het voeren
Het voeren is een heel belangrijk moment om uw dieren te controleren. Let goed op dieren die structureel blijven liggen. Klauwproblemen en indirect verteringsproblemen spelen hier vaak een rol.
Bekijk de zitbeenderen
Kijk eens kritisch naar de hygiëne van de zitbeenderen. Zijn deze besmeurt met mest, dan betekent dit dat de koeien dunne mest hebben, of hadden als het droge mest betreft. Zijn deze over het algemeen schoon? Dan is de mestconsistentie van uw veestapel in orde.
Wat doen uw koeien?
Eigenlijk moeten al uw koeien vreten, water drinken of in de ligboxen liggen te herkauwen. Teveel koeien die staan in de boxen (> 10- 15 %) kan duiden op klauw- en pensproblemen in combinatie met onvoldoende koecomfort in de ligboxen.
Analyseer de mest
Neem een handschoen en pak mest van verschillende koeien in uw handen. Wat ziet u? Totaal onverteerde delen kunnen duiden op een slecht werkende pens of een te hoge doorstroomsnelheid. Indien de deeltjes wel homogeen zijn maar er teveel overblijft na knijpen of de mest korrelig aanvoelt is dit een indicatie dat het rantsoen niet in balans is, met name de pensfracties. Laat uw melkveerantsoen analyseren op basis van vertering van de mest en met de BufferZuurBalans en pas het aan waar nodig.
Tekst: Sanne van Raalte, Agrifirm Feed