Tips bij de overgang van wei naar stal
Een aantal aandachtspunten voor een soepele overgang van wei naar stal:
Grasgroei staat stil
Tot vorige week groeide het gras nog steeds door. Op VIC Zegveld werd nog een groei gemeten van circa 20 kg droge stof per ha per dag. De verwachting is dat de grasgroei de afgelopen dagen verder is afgenomen en de komende weken vrijwel stil komt te staan door de lagere temperatuur. Met de vele regen van afgelopen week en de verwachting dat er de komende dagen nog komende dagen nog meer neerslag valt, betekent dit dat het verstandig is de komende dagen al uw melkvee op te stallen.
Let op de eiwitaanvulling
Met elke kilogram droge stof die uw koeien uit gras opnamen kon u 0,2 kg soja besparen. Als uw dieren geen gras meer krijgen zal u dit voor een goede melkeiwitproductie aan moeten vullen. Het ureumgehalte in de tankmelk is een goede graadmeter om de eiwitvoorziening in de gaten te houden. Komt die onder de 20? Dan is eiwitaanvulling nodig.
Denk aan de mineralenvoorziening
Voor uw oudmelkte dieren op een rantsoen van weidegras met een beperkte krachtvoergift kan de mineralenvoorziening de afgelopen periode aan de krappe kant zijn geweest. Dit kan ten koste gaan van de weerstand van uw dieren. Nu de dieren op stal komen heeft u de mogelijkheid om deze aan te vullen. Ook het ruwvoer van dit jaar blijkt weinig mineralen te bevatten. Laat uw specialist Rundveehouderij van Agrifirm Feed een passend rantsoen samenstellen om dit te voorkomen.
Scheren voorkomt problemen
Door de koude weersomstandigheden zijn uw dieren de afgelopen periode gegroeid in het haar. Nu ze weer op stal komen is het van belang dat ze hun overtollige warmte snel kwijt kunnen. Het scheren van de koeien bij opstallen is daarvoor noodzakelijk. Vergeet daarbij ook de uiers niet. Schone uiers verlagen de kans op sporen van boterzuurbacteriƫn.
Tekst: Leo Tjoonk, Agrifirm Feed