Selectie in het rantsoen voorkomen
Met smakelijke producten, maximaal 7 cm lang, en uniform mengen voorkomt u selectie in het rantsoen.
Selectie herkennen
U kunt selectie in het rantsoen herkennen aan het graven van ‘gaten’ in het voer en grote variatie in mestconsistentie, pensvulling en conditiescore in de koppel. Ranglagere dieren krijgen bij selectie een ander rantsoen dan dieren die hoog in rang staan. Pensverzuring, vervetting en verschraling liggen op de loer.
Selectie voorkomen
Zo voorkomt u selectie in het rantsoen:
- Zorg dat alle producten smakelijk zijn.
- Verbeter, zo nodig, de smakelijkheid met zout, smulsiroop, bijproducten, EcoTMR of Natriumbicarbonaat.
- Meng tot een uniform mengsel, zodat het rantsoen aan het voerhek overal gelijk is.
- Natte bijproducten en water beperken ontmenging.
- Streef naar 40 – 45 % droge stof. Niet-smakelijk ruwvoer langer dan 7 cm kunnen koeien eenvoudig sorteren. Zorg dus dat het ruwvoer kleiner is dan 7 cm.
- Leg het voer breder neer en schuif vaker per dag aan.
- Houd een richtlijn aan van 5% restvoer en ruim dit dagelijks op voor het voeren.
Tekst: Sanne van Raalte, Agrifirm Feed