Teel uw ruwvoer zo rendabel mogelijk
Het voedervoorzieningsplan
Allereerst: planmatig werken voorkomt stress en is de snelste weg naar succes. Bij de voedervoorziening is er veel te plannen en voor u dus ook veel te winnen. Zo is de verhouding gras/maïs (70/30) zoals die geldt voor derogatie, globaal genomen ook de beste voor het totale rantsoen. Als u aan BEX meedoet of aan onze BAS-periodeSCORE, heeft u inzicht in het opbrengend vermogen van uw grond. Dat verschilt per perceel en per jaar; we hebben immers te maken met meer en minder groeizame jaren. Het risico kunnen we ondervangen door ruimere marges aan te houden bij de dekking van de voederbehoefte.
Kortom, heeft u een planning voor de voedervoorziening, dan heeft u daarmee ook een heel stuk rust in uw bedrijfsvoering.
Grasland
Er zijn diverse methoden van grasteelt. Velen beweiden, anderen passen zomerstalvoedering toe en weer anderen kuilen alles in. Bij een groot aantal veehouders gaat het om de hoogste opbrengst per hectare, anderen (ook Alfa) laten zich vooral leiden door het hoogste saldo. Daardoor kan het gebeuren dat een hectare beweid grasland een saldo heeft dat niet onderdoet voor maaien, ondanks de lagere opbrengst. Koopt u bij uw huidige bedrijfsopzet een hectare grasland bij, dan betekent dat normaliter dat u al het gras dat er groeit, inkuilt en het saldo is dan niet meer dan gemiddeld. Winst is er pas als u minder gaat bijvoeren. Minder bijvoeren heeft effect op de uren weidegang die er nodig zijn. Zo grijpt alles in elkaar. Weiden is vooral het afstemmen op de benodigde hoeveelheid gras op de aanwezige hoeveelheid gras; ook dat is best ingewikkeld.
Alleen maaien
De afgelopen jaren kozen veel veehouders ervoor om al het gras in te kuilen; begrijpelijk, maar niet steeds de beste oplossing. Overmacht van een (te) kleine huiskavel of veel vertrapping kunnen maken dat u weinig alternatieven hebt, maar het risico van een grote partij mislukte kuil is aanwezig. Alles inkuilen en alle mest uitrijden leidt ook tot hoge kosten voor loonwerk.
De opbrengst
Wij verbazen ons er regelmatig over dat de opbrengsten van gronden, die bij wijze van spreken naast elkaar liggen en die op dezelfde manier worden gebruikt, toch zoveel van elkaar verschillen. Wat is het geheim van de smid? Een goede koeienboer is nog geen goede graslandboer en een goede graslandboer is nog geen goede maïsteler. De wijze waarop u met grond omgaat en uw machines afstelt, kan zomaar een belemmering zijn voor een betere opbrengst.
Kortom, wilt u een goed doordacht voedervoorzieningsplan opstellen waardoor u een beter bedrijfsresultaat kunt behalen? Als u daarvoor gaat, denken wij graag met u mee.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. Karel Remmelink, bedrijfskundig adviseur, kremmelink@alfa.nl. Alfa heeft 30 vestigingen in Nederland, www.alfa.nl.
Om een afspraak te maken klik hier.