Gaat u ook meer koeien houden vanaf 2015?
Als u van plan bent om vanaf 2015 uw bedrijfsomvang te laten groeien, zult u goed moeten nadenken over de gevolgen van deze groei voor uw bedrijf. En in het bijzonder over hoe dit uitwerkt op de kostprijs van uw melk. Immers, als u meer koeien houdt, betekent dit ook dat u meer (ruw)voer nodig heeft. Het is dus belangrijk dat u kunt inschatten óf en hoeveel ruimte u nog heeft op uw bedrijf om ruwvoer te produceren voor de groei van uw veestapel. Als u hier een berekening voor maakt, zal de uitkomst vaak zijn dat er ruwvoer moet worden aangekocht voor de groei van uw veestapel. Maar hoe gaat u dit ruwvoertekort invullen? Kunt u misschien een paar hectare maïs op stam kopen bij uw buurman? Of heeft u de mogelijkheid om een aantal hectare grond te pachten en daar zelf ruwvoer op te verbouwen? Als dit niet mogelijk is, zult u uw ruwvoer misschien wel moeten kopen op de ‘vrije’ markt.
Kostenplaatje ruwvoer
Conclusie op basis van de hierboven genoemde gevallen: het is belangrijk om goed te begroten wat u kunt betalen voor extra ruwvoer. Immers, om uw bedrijf financieel gezond te houden, moet u ook over deze extra liters productie een positief saldo behalen. Van dit extra saldo zult u ook eventuele andere bijkomende kosten moeten kunnen betalen, bijvoorbeeld voor extra mestafzet en de inzet van meer personeel.
Schommelende melk- en voerprijzen
Waar u ook rekening mee zult moeten houden, is het feit dat de melk- en voerprijzen steeds meer lijken te schommelen. U moet daarom voor uzelf in kaart brengen wat u in een gemiddeld jaar zou kunnen betalen voor extra ruwvoer. Ook zult u moeten bepalen hoe groot uw buffer moet zijn om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen.
Extra belasting betalen?
Een ander fenomeen is dat – als gevolg van het verdwijnen van de melkquotering – de afschrijvingskosten voor het melkquotum vervallen. Deze kosten zijn geen uitgaven en dat betekent dat dit geld momenteel ingezet kan worden om rekeningen te betalen. Nadat deze afschrijvingen wegvallen, stijgt in veel gevallen de fiscale winst. Hierdoor kan het gebeuren dat uw bedrijf vanaf 2015 (extra) belasting moet betalen.
Wat gaat ú doen?
Kortom, denk na over uw toekomst! Wat gaat u doen? Wat zijn de consequenties van de keuzes die u maakt voor de financiële resultaten van uw bedrijf? Uw adviseur van Alfa Accountants stelt graag samen met u een bedrijfsplan op, waarmee de gevolgen en mogelijke keuzes voor uw bedrijf in 2015 en later in beeld kunnen worden gebracht. Hierdoor kunt u tijdig inspelen op de komende ontwikkelingen, waardoor het mogelijk is dat u ook in de toekomst een levensvatbaar bedrijf kunt runnen.
Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.
André Arfman, Bedrijfskundig adviseur, 088 2531400, aarfman@alfa.nl
Alfa heeft 30 vestigingen in Nederland www.alfa.nl.