Pas op voor schimmels en mycotoxinen
Ze komen vooral voor in ruwvoer en kunnen zowel op het land als tijdens opslag van het ruwvoeer gevormd worden. Soms zijn er geen schimmels meer aanwezig in het voer, maar nog wel mycotoxinen.
Zorg voor een gezonde pens
Een overmaat aan mycotoxinen heeft een negatief effect op de penswerking. Bovendien wordt een groot deel van de mycotoxinen in de pens onschadelijk gemaakt. Met een goede penswerking kan dus veel ellende worden voorkomen.
Beschimmelde kuil niet naar het jongvee
Vaak krijgt ouder jongvee de bovenlagen en zijkanten van gras- of maïskuilen van de minder goed geslaagde kuilen verstrekt. Deze kuilen bevatten vaak veel schimmels. Een klein aandeel schimmel of mycotoxine kan het jongvee redelijk hanteren. Wanneer u beschimmelde kuilen gemengd voert kan het jongvee niet selecteren. Hierdoor kunnen zij een overmaat aan schimmels binnen krijgen. Dit kan grote gevolgen hebben, onder andere voor de klauwgezondheid. Advies beschimmeld voer altijd naar de mesthoop.
Conservering kuil van belang
Voorkomen is beter dan genezen. Nu de snijmaïsoogst voor de deur staat heeft u nog de mogelijkheid om extra aandacht te besteden aan het maken van de kuil zodat u komend winter broei en schimmelvorming voorkomt. Denk daarbij aan de volgende zaken:
- Besteed extra aandacht aan het aanrijden van de kuil. Daarmee voorkomt u dat er makkelijk zuurstof in kan treden bij uitkuilen.
- Zorg voor voldoende voersnelheid, ook in de zomer. Dat kan betekenen dat u voor de zomerperiode een aparte kuil aanlegt, of dat de het achterste gedeelte van de kuil minder hoog maakt.
- Gebruik een broeiremmer in de bovenste 10 cm van de kuil. Door DA Ecocorn toe te passen in de laatste paar wagens en deze over de hele lengte van de kuil uit te rijden kunt u een hoop ellende voorkomen.
Tekst: Leo Tjoonk, Agrifirm Feed