Productie verlagen voor de droogstand
Een keer per dag melken
De dagproductie daalt als u de koe eens per dag gaat melken. De exacte daling verschilt sterk per koe. Deze methode werkt alleen vanaf maximaal 7 dagen voor het droogzetten en in combinatie met voedingsmaatregelen. Het grote nadeel is het uitliggen van melk tussen de melkbeurten door. Dit geeft een groter risico op uierontsteking. Daarnaast geeft deze methode uw koe stress en veel spanning op het uier.
Laag energetisch rantsoen
Uw koe een aantal dagen op water en stro zetten is niet mogelijk. Bij een dergelijke verandering in combinatie met een zeer laag energiegehalte krijgt de koe slepende melkziekte, waarbij er kans is dat ze sterft. Beter is een laag energetisch rantsoen van 9.000 á 10.000 VEM of een mengsel van 750 tot 800 VEM zoals bij de droge koeien. De melkproductie daalt sterk bij dit rantsoen. U zult de koe af moeten zonderen voor deze methode en een week apart moeten melken.
Doormelken
U kunt ervoor kiezen om uw koe door te melken, al zijn de ervaringen matig. U weet vooraf niet of de koe na afkalven voldoende melk gaat geven. Een passend rantsoen is hierbij essentieel om vervetting en stofwisselingsproblemen te voorkomen. De biestkwaliteit bij doormelken is matig, zorg dus voor vervangende biest voor het kalf. De melkproductie in de volgende lactatie ligt over het algemeen lager bij doormelken. Het heeft de voorkeur om uw koe door te melken tot 30 dagen voor het afkalven en haar dan alsnog droog te zetten.
Toch droogzetten
Uw koe met een hoge productie toch droogzetten is sterk af te raden. Het opdrogen van het uier begint met het minder ontwikkelen van uierweefsel. Oude cellen, die de koe niet gebruikt voor melkproductie, worden afgestoten. Nieuwe cellen voor de volgende lactatie worden aangemaakt. Als de koe nog teveel melk geeft zijn neutrofielen (‘opruimcellen’) minder effectief. Daarnaast is er een lagere concentratie van beschermende stoffen aanwezig, wat een negatief effect heeft op de weerstand van het uier. Uw koe kan melk blijven lekken waardoor het slotgat open blijft en bacteriën vrij spel hebben.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wellicht overbodig, maar de beste methode is en blijft uw koe op tijd voorbereiden op de droogstand. Dit bereikt u door de krachtvoergift op tijd te verlagen en aan het einde van de lactatie een laag-energetisch rantsoen te voeren. Bij voorkeur maakt u een aparte droogzetgroep waarin u koeien een week voor het droogzetten in plaatst. Dit kost u meer arbeid, maar het is een perfecte manier om de melkproductie te verlagen en mastitis tegen te gaan. De basis voor een hoge levensproductie.
Tekst: Ward Arts, Agrifirm Feed