Inkuilen, zo gaat het in Kenia
Als er in Nederland wordt ingekuild denderen de opraapwagens, silagewagens en hakselaars over de velden. In Kenia wordt het Napier gras eerst met het kapmes gesneden en al lopend bergop naar de boerderij gebracht. Hier wordt het gras met een snijmachine in deeltjes van 2,5 tot 3,5 cm gesneden. Soms handmatig, voor een dagelijkse hoeveelheid die te voeren is aan de koeien.
Gras in plastic slurf
Voor het maken van silage is er ondersteuning van een motor. Een plastic slurf van 3 meter wordt aan één kant dichtgebonden en omgekeerd zodat de ‘knoop’ aan de binnenkant zit. Nu wordt het korte materiaal in zakken gedaan en naar de plaats van handeling gebracht. Met de handen doen de Kenianen een hoeveelheid van het Napier gras in de slurf en overgieten dit met verdunde melasse. Het mengen van het gras en de melasse is handwerk.
Aanstampen geeft bikkelharde kuil
Dan stapt één van de 4 mensen van de SPEN groep in de slurf en wordt het gras nauwkeurig aangestampt. Dit proces herhaalt zich tot de slurf vol zit en de slurf aan de bovenkant wordt dicht geknoopt. Na controle van onze kant bleek dat de mensen hun werk goed hadden uitgevoerd: de kuil was bikkelhard. Voor de laatste druk worden er nog een paar stenen op gelegd. Het gehele proces wordt door de aanwezige kinderen nauwlettend gevolgd.
De genoemde SPEN groep bestaat uit werkloze jongeren die deze kuilen maken. Ze verdienen hier € 2,50 per dag mee.
Agrifirm Feed en Agriterra
Sectorspecialist Lucas Talsma was begin juli samen met specialist Rundveehouderij Erik Meuleman in Kenia om lokale boeren te ondersteunen in het project van Agriterra. Zo helpt Agrifirm Feed Agriterra met haar missie: het steunen van boeren in ontwikkelingslanden om verder te professionaliseren en een zelfstandig bestaan op te bouwen.
Tekst: Lucas Talsma, Agrifirm Feed