Afname grasgroei door stijgende bodemtemperatuur
Door de weersomstandigheden van afgelopen week is de bodemtemperatuur in heel Nederland gemiddeld toegenomen met 1°C. Daarmee is op bedekt grasland
(gewaslengte >10 cm) de grens bereikt waarbij de groei in snel tempo afneemt. Op kaal land is de gemiddelde temperatuur in heel het land al opgelopen tot boven de 23°C.
Lagere vochtopname door wortelsterfte
De teruggang in grasgroei is te verklaren door een afname van vochtopname als gevolg van wortelsterfte. Uit onderzoek blijkt dat de wortels van winterharde gewassen bij een bodemtemperatuur van 30°C geen water meer op kunnen nemen. De wortels koelen zichzelf door transpiratie.
Houd onder warme omstandigheden hogere stoppellengte aan
Maai en weid onder warme omstandigheden niet te kort om uw graszode te behouden. Door een iets hogere stoppel aan te houden, blijft de bodemtemperatuur lager en dus de vochtvoorziening van de plant beter op peil. Tegelijkertijd raakt de plant minder snel in de stress en blijven stressgerelateerde ziekten als kroonroest langer weg.
Hoger waterpeil of beregenen
U kunt de vochtvoorziening verbeteren door te beregenen of het waterpeil te verhogen. De wortels kunnen dan sneller vocht opnemen en sterven daardoor minder snel af. Water is een goede warmtebuffer. Vochtige grond warmt veel minder snel op en uw plant heeft pas veel later last van droogtestress.
Tekst: Leo Tjoonk, Agrifirm Feed