Jongveemineralen via bolus of emmer?
In tegenstelling tot mineralenbolussen bevatten losse mineralen en mineralenemmers wel de essentiële elementen voor een goede groei, gezondheid en vruchtbaarheid van uw jongvee. (zie de vergelijking)
Mineralenbolussen
Met het verstrekken van bolussen aan jongvee bent u ervan verzekerd dat al uw dieren mineralen binnen krijgen. De samenstelling van de mineralenbolus is er vooral opgericht om tekorten aan spoorelementen aan te vullen. Een bolus bevat geen essentiële macro-elementen als calcium, natrium en magnesium. Daardoor kunnen er nog steeds tekorten ontstaan. Ook worden de vitaminen met bolussen onvoldoende aangevuld. Bolussen werken over het algemeen maximaal 3 - 6 maanden: dit betekent dat in veel gevallen niet de gehele weideperiode wordt gedekt. U dient dan halverwege de weideperiode opnieuw bolussen in te geven.
Mineralenemmers
In tegenstelling tot bolussen bevatten mineralenemmers wel de macro-elementen calcium, natrium en magnesium. Ook het vitamineniveau is in likemmers aanzienlijk hoger. Bij het vrij ter beschikking stellen van spoorelementen kan er een variatie zijn in de opname. De opname is vooral afhankelijk van smaak (zout of melasse maakt het mengsel smakelijk).
Losse DairyFit® mineralen
Losse DairyFit® mineralen kunt u verstrekken in een droogvoerbak of aan het voerhek over een kleine hoeveelheid snijmaïs. Ook hier geldt dat er bij het vrij ter beschikking stellen variatie is in opname. Ten aanzien van de samenstelling zijn de DairyFit® mineralenmengsels het beste afgestemd op de behoefte van uw jongvee.
Tekst: Leo Tjoonk, Agrifirm Feed