Voorkom daling van het melkeiwitgehalte
In het voorjaar daalt op veel bedrijven het eiwitgehalte. De mogelijke oorzaken hiervan zijn:
Verdunningseffect door hogere melkproductie
Bij het toenemen van de daglengte/lichtintensiteit in het voorjaar komt de melkproductie beter op gang. Meer melk geeft een eiwitdaling vanwege het verdunningseffect, blijkt uit meerdere onderzoeken.
Wisselende voeropname door temperatuurschommelingen
Temperatuurschommelingen beïnvloeden de voeropname sterk. Hierdoor kan het eiwitgehalte variëren.
Verandering in verhouding gras/maïs
Tegen het voorjaar raken kuilen eerder op dan bedoeld. Dat betekent meestal een verschuiving van de verhouding maïs/gras of het aanbreken van een kleinere, kwalitatief mindere kuil (vaak zonder analyse). Laat ook dan uw specialist het rantsoen doorrekenen. Dit kan resulteren in aanpassing van de soort en hoeveelheid krachtvoer.
Schommeling in ureumgehalte door weidegang
Bij weidegang schommelt het ureumgehalte van 20 tot 40. Het eiwit uit gras wordt dus wisselend benut. Dit heeft effect op het eiwitgehalte in de melk.
Oplopend celgetal
Voorkom een hoger celgetal. Dit gaat namelijk ten koste van de melk- en melkeiwitproductie.
Afwijkend afkalfpatroon
Een sterk afwijkend afkalfpatroon kan ook gevolgen hebben voor het eiwitgehalte in de melk.
Tekst: Ward Arts, Agrifirm Feed