Een 10 voor inkuilen
1. Zorg voor voldoende opslagcapaciteit
Zorg voor een voersnelheid van minimaal 1,5 meter per week. Dit betekent voor 52 weken dus 78 meter sleufsilo voor uw graskuil én 78 meter voor uw maïskuil.
2. Stem het inkuilmoment af met uw loonwerker vóór het maaien
Vooraf het moment van inkuilen afstemmen voorkomt ergernissen. Kuil bij voorkeur ’s morgens in en voorkom te droge kuilen. Wees kritisch tijdens de oogst en maak duidelijke afspraken met uw loonwerker.
3. Besteed aandacht aan onderhoud en afstelling van machines
Zand in uw kuil geeft veel Ruwe Anorganische Stof (RAS), waardoor de VEM-waarde lager is. Voorkom zand in uw kuil door goed onderhoud en een juiste afstelling van uw machines.
4. Werk volgens een vast protocol
Een protocol helpt u bij de planning van uw voederwinning. U kunt zo eenvoudig sturen en ook voor personeel geeft dit houvast. Houd de veldperiode kort (maximaal 48 uur), schud bij twijfel niet en stel de kneuzer af op de oogstomstandigheden.
5. Zorg voor een goede vaste kuil
Uw gras in dunne lagen op de kuil brengen heeft meer effect op de dichtheid van uw kuil dan het gewicht van de shovel. Houd de aanvoersnelheid dus laag en zorg voor voldoende capaciteit. Kuil uw sleufsilo’s hol in voor een goede dichtheid.
6. Werk uw kuil netjes af voor het afdekken
Zorg dat u de kuil goed luchtdicht af kunt sluiten. Houd de toplaag vlak en houd de bovenkant van de sleufsilowanden vrij om het gronddek goed vast te houden. Zorg voor een hoge zijmuur en dek uw kuil direct na het inkuilen af.
7. Gebruik nieuwe kuilfolie en onderfolie en bescherm met een kuilkleed
Nieuwe onder- en kuilfolie is vrij van schimmels en bacteriën. Onderfolie is zeer effectief om uw kuil direct luchtdicht af te sluiten. Een kuilkleed biedt extra bescherming.
8. Zorg voor voldoende druk op de kuil met een gronddek
Een gronddek van minimaal 10 cm geeft het beste resultaat van uw kuil. Bij een droge kuil is zelfs 30 tot 50 cm gewenst. Bij 50 cm zand is het belangrijk dat er een kuilkleed tussen het gronddek en de folie ligt. Gebruik Excellent kuilfolie om er zeker van te zijn dat het plastic sterk genoeg is. Zandslurven of bigbags met zand zijn zeer effectief om uw kuil achter het snijvlak af te kunnen sluiten.
9. Gebruik kuiltoevoegmiddelen voor behoud van ruwvoerkwaliteit en smakelijkheid
Een kuiltoevoegmiddel verbetert de conservering en / of remt de broei. Ecosyl en Double Action Ecosyl zijn zeer geschikte kuiltoevoegmiddelen om nog meer rendement uit uw kuil te halen. Meer informatie over kuiltoevoegmiddelen
10. Even secuur uit- als inkuilen
Maak uw kuil niet te ver open en voorkom luchtintreding onder de kuilfolie. Met een strak snijvlak voorkomt u broei zoveel mogelijk. Druk zo min mogelijk voer los en ruim voerresten direct op.
Tekst: Mark de Beer, Agrifirm Feed