Verplichte bestrijding van opslag voederbieten voor 15 april
Het gaat om het ontstaan van bladvorming op (resten van) voederbieten die zijn achtergebleven of teruggebracht op het perceel waarop deze zijn geteeld. De opslag van voederbieten kan onder andere door deze onder te ploegen.
Het teeltvoorschrift moet voorkomen dat het bietenvergelingsvirus kan overwinteren en de nieuwe bietenteelt via bladluizen kan besmetten. Door regels te stellen aan het in voorraad hebben van bieten, aan het bestrijden van opslagplanten van bieten en aan de zaadteelt wordt schade door het vergelingsvirus in de bietenteelt beperkt. Meer informatie over dit teeltvoorschrift staat op de website van de NVWA.
Af van lappendeken
'De actualisatie van het teeltvoorschrift zorgt, naast een uitbreiding, ook voor een versimpeling van de regels', schrijft BO Akkerbouw. 'Tot nu toe bestond het teeltvoorschrift uit een lappendeken met verboden, voorwaarden en data voor voorraden en zaadteelt. De aangepaste voorschriften zijn voor heel Nederland gelijk, gelden voor alle bieten en stellen de bestrijding van bietenopslag verplicht. Deze actualisatie vergroot de effectiviteit van dit preventieve voorschrift.'
Doordat telers al vijf jaar geen bietenzaad dat is behandeld met imidacloprid, thiamethoxam of clothianidine meer mogen gebruiken, wordt vergelingsziekte na zo’n 30 jaar weer waargenomen in Nederland. BO Akkerbouw: 'Deze ziekte zorgt voor opbrengst- en kwaliteitsschade in de bietenteelt. In de afgelopen jaren is ook de gemiddelde zaaidatum vervroegd en zorgen minder strenge winters er bovendien voor dat meer bladluizen de winter overleven en eerder actief zijn. Dit was aanleiding om het teeltvoorschrift te actualiseren.'
Breed gedragen
Bij de overdracht van de teeltvoorschriften in 2014 van Productschap Akkerbouw naar het ministerie van LNV, zijn afspraken gemaakt over hoe het bedrijfsleven bij deze regels betrokken blijft. Het bedrijfsleven kan breed gedragen voorstellen (vanuit de teelt en eventueel betrokken andere schakels in de keten) om teeltvoorschriften te actualiseren, voorleggen aan het ministerie van LNV en het verzoek doen om de regels te wijzigen of aan te passen. Bij de onderlinge afstemming en het aanbieden van deze voorstellen is BO Akkerbouw het aanspreekpunt voor het agrarische bedrijfsleven.
De leden van BO Akkerbouw zijn Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en VAVI.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: BO Akkerbouw