Invloed van voeding op vruchtbaarheid
Verschillende voedingsfactoren hebben invloed op de vruchtbaarheid van uw koeien:
Droge stofopname en negatieve energiebalans
De ernst en de duur van de negatieve energiebalans na kalven is van grote invloed op de vruchtbaarheid. Als uw koe weinig conditie verliest en voldoende ruw- en krachtvoer opneemt blijft de negatieve energiebalans beperkt.
Glucose
Uw koe heeft glucose uit LACTO en glucogene nutriënten nodig voor de vruchtbaarheidscyclus en de groei van het kalf. De weefsels van de baarmoeder en placenta hebben zuurstof en glucose nodig. Als de koe een glucosetekort heeft, gaat er minder glucose naar de vruchtbaarheidsorganen. Een verminderde vruchtbaarheid is het gevolg.
Eiwit
Rantsoenen met veel ruw eiwit en OEP hebben een negatief effect op de eicelkwaliteit en het baarmoedermilieu. Een rantsoen met veel onbestendig eiwit geeft een hoge ammionakconcentratie in de pens, waardoor de pH in de baarmoeder verandert. De kans op embryonale sterfte neemt dan toe. Dit vraag pas aandacht wanneer het ureumgehalte in de melk langdurig hoger is dan 30.
Vitamines
> Vitamine A is nodig voor een normale groei, ontwikkeling en onderhoud van het skelet, zowel van de koe als van het kalf.
> Vitamine D regelt alles rondom calcium.
> Het veelzijdige vitamine E is vetoplosser, speelt een rol in de cellen en is belangrijk voor het immuunsysteem. Bij een tekort van vitamine E krijgt uw koe eerder bevangenheid en verwondingen.
> β-caroteen herstelt beschadigd weefsel en heeft invloed op het immuunsysteem.
Mineralen
> Zink speelt een belangrijk rol bij de keratinevorming (wat de speen beschermt tegen bacteriën van buitenaf). Ook is zink belangrijk voor een goede weerstand.
> Een goede Seleniumvoorziening voorkomt aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontsteking en cysteuze eierstokken.
Laat het rantsoen voor uw melkvee, jongvee en droge koeien altijd berekenen met de rantsoenberekening van Agrifirm Feed. Zo weet u zeker dat er rekening is gehouden met de bovenstaande invloeden.
Heeft u nog geen rantsoenberekening van Agrifirm Feed? Neem dan contact op via T (088) 488 10 12. De specialist Rundveehouderij in uw regio komt graag langs om een passend rantsoen voor uw koeien op te stellen.
Tekst: Sanne van Raalte- van de Kamp, Agrifirm Feed