Sturen op lactosegehalte?
U kunt niet sturen op lactosegehalte. Uw koe probeert het lactosegehalte in de melk altijd constant houden. Als het rantsoen veel LACTO-energie bevat produceert de koe meer lactose. Er gaat dan ook meer lactose naar het uier. De koe wil het lactosegehalte gelijk houden en trekt meer water naar het uier. Het resultaat: de liters melk stijgen. De kilogrammen lactose kunt u zo dus wel beïnvloeden, het percentage lactose niet.
Variatie in lactose
De variatie in lactose tussen koeien ontstaat door de volgende factoren:
> Zouten
Bij meer zouten in de melk is het percentage lactose lager. Oudmelkte koeien hebben meer zouten in de melk en daardoor een lager lactosegehalte.
> Celgetal
Bij een hoger celgetal is de geleidbaarheid hoger. Het lactosegehalte is daardoor lager.
> Erfelijke factoren
Erfelijkheid heeft invloed op het lactosegehalte.
Tekst: Karst Mulder, Agrifirm Feed