Regels uitstel betaling belastingen voor ondernemers versoepeld
Ondernemers kunnen sinds begin dit jaar kort uitstel van de betaling van belastingschulden krijgen, zonder dat er wordt getoetst waarom zij dat uitstel willen. De nieuwe regeling staat toe dat er ook uitstel van betaling kan worden aangevraagd voor belastingschulden die zijn ontstaan in het laatste tijdvak van 2012.
Voorwaarden
Het uitstel van betaling bedraagt maximaal vier maanden, ingaand na de laatste vervaldatum van de aanslag. Het maximale bedrag waarvoor uitstel wordt verleend, is € 20.000. Er mogen geen andere belastingaanslagen openstaan waarbij de Belastingdienst de invordering al heeft ingezet. De regeling geldt ook niet voor voorlopige aanslagen die in termijnen worden betaald. Er wordt wel belastingrente gerekend (momenteel 3%). Ondernemers die behoefte hebben aan dit korte uitstel van betaling kunnen hiervoor eenvoudig contact opnemen via de Belastingtelefoon.
Aangiftebelastingen
Er doet zich echter een probleem voor in de situatie dat de betaling op de aangifte gedaan wordt en er nog geen aanslag voorhanden is. Dit speelt bij de loonbelasting en de omzetbelasting. In die gevallen moet eerst de aangifte worden ingediend, waarbij de betaling achterwege wordt gelaten. Het wachten is dan op de Belastingdienst, die een naheffingsaanslag oplegt wegens het niet tijdig betalen van de aanslag. Pas dán is het mogelijk om kort uitstel van betaling aan te vragen. Bij die naheffingsaanslag wordt in beginsel ook een verzuimboete van 2% opgelegd. Die boete vervalt alsnog wanneer blijkt dat er is voldaan aan de voorwaarden voor het korte betalingsuitstel. Het is dus belangrijk om deze naheffingsaanslag daadwerkelijk te betalen binnen de uitsteltermijn van vier maanden.
Regulier uitstel van betaling
Als u structurele betalingsproblemen heeft, kunt u als ondernemer uitstel van betaling krijgen. U moet dan echter wel voor de hele schuld zekerheid kunnen geven, met bijvoorbeeld een bankgarantie, een persoonlijke borgstelling of een hypotheek. Het verzoek om uitstel moet u vervolgens in de vorm van een zeer uitgebreid formulier indienen bij de Belastingdienst.
Uitstel bij verrekening loonbelasting met omzetbelasting
Als u een aangifte loonbelasting moet betalen – en u krijgt over dezelfde periode ook een teruggaaf omzetbelasting – kunt u de Belastingdienst verzoeken om de aangifte loonbelasting te verrekenen met de teruggaaf omzetbelasting.
Melding betalingsonmacht bij BV’s
De regeling voor kort betalingsuitstel is uitsluitend geschikt voor situaties waarin tijdelijke betalingsproblemen spelen. Hiervoor kan ook de verrekening van omzetbelasting en loonbelasting worden gebruikt. Zijn de betalingsproblemen structureel, dan moet er toch een beroep worden gedaan op de reguliere uitstelregeling en/of er moet een melding van betalingsonmacht worden gedaan.
Bestuurders van BV’s zijn persoonlijk aansprakelijk voor onder meer de door de BV verschuldigde loonbelasting, omzetbelasting, sociale verzekeringspremies en pensioenfondsen in geval van kennelijk onbehoorlijk bestuur; wanbeleid, mismanagement, het achterwege laten van voorzorgsmaatregelen en dergelijke. Zodra vaststaat dat de BV niet meer kan voldoen aan haar betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst, moet de BV dit aan de fiscus meedelen. Dit is de schriftelijke melding betalingsonmacht. De melding betalingsonmacht moet uiterlijk 14 dagen [A1] later worden gedaan dan de datum waarop de desbetreffende bedragen uiterlijk betaald hadden moeten zijn.
Bij juiste en tijdige melding is iedere bestuurder slechts aansprakelijk als de Belastingdienst aannemelijk maakt dat de niet-betaling het gevolg is van kennelijk onbehoorlijk bestuur in de drie voorafgaande jaren. De melding betalingsonmacht wordt in faillissementsprocedures erg belangrijk gevonden. In de dagelijkse praktijk blijkt deze melding zelfs doorslaggevend te zijn bij het besluit van de Belastingdienst om een bestuurder al dan niet aansprakelijk te stellen. De achterliggende gedachte van de Belastingdienst hierbij is dat zij in staat worden gesteld tijdig executiemaatregelen te nemen. De Belastingdienst kan als gevolg van de melding eerder op de hoogte zijn van de betalingsproblemen van de BV dan andere schuldeisers.
Wanneer een ondernemer een ‘melding betalingsonmacht’ moet doen, kan het gebruik van de uitstelregeling ertoe leiden dat niet meer op tijd gemeld kan worden. Aansprakelijkheid kan in dat geval alleen nog worden voorkomen als de bestuurder aannemelijk maakt dat de betalingsonmacht niet aan hen te wijten is.
Let op!
Let wel, het korte betalingsuitstel verlengt de termijn voor het doen van de melding betalingsonmacht niet! Voor het aanvragen van – of andere ondersteuning bij – het uitstel van betaling kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Mw. Mr. M.H. Bieleman, Belastingadviseur in Twente-Salland, mbieleman@alfa.nl
Alfa heeft 30 vestigingen in Nederland. www.alfa.nl
Tekst: Monique Bieleman