
Hoe hoog is uw reserveringscapaciteit?

De reserveringscapaciteit berekent u volgens het volgende sommetje:
Resultaat
+
Afschrijvingen
=
Kasstroom
-/-
Reguliere privé-onttrekkingen (incl. belastingen)
=
Reserveringscapaciteit
De reserveringscapacaiteit geeft de financiële ontwikkelingsmogelijkheden weer van het melkveebedrijf. In 2011 was de gemiddelde reserveringscapaciteit bij het gemiddelde ‘Alfa’ bedrijf € 11,79 per 100 kg meetmelk (bron: Cijfers die Spreken 2011). Bedrijfsontwikkeling kan zowel door (extra) af te lossen als door de juiste vervangingsinvesteringen te doen. Bij elke investering moet u zich afvragen of deze bijdraagt aan het bereiken van het rendement dat u voor ogen staat. De reserveringscapaciteit is ook voor de meeste banken een belangrijk kengetal. Zij gebruiken dit om uw financieringsaanvraag te beoordelen.
Passende reserveringscapaciteit
Vaak wordt er een minimale reserveringscapaciteit van 7 cent per kg melk gehanteerd na investering. Dit hangt af van de gesteldheid van uw bedrijf. Wanneer uw bedrijf up-to-date is, is 7 cent reserveringscapaciteit vaak voldoende. Maar als u extra moet investeren om uw bedrijf verder te ontwikkelen, zal een hogere reserveringscapaciteit noodzakelijk zijn. Naar verwachting zal de gemiddelde reserveringscapaciteit in 2012 met 4 cent dalen door hogere kosten (voer en overige kosten) in combinatie met een lagere melkprijs in 2012. Weet u hoe hoog uw reserveringscapaciteit was in 2012? En ziet u waar verbeteringen mogelijk zijn?
Ga voor uzelf na waar op uw bedrijf nog winst te behalen is. Er is soms meer mogelijk dan u denkt. Neem voor meer informatie contact op met uw adviseur.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Dick Jan Koster, Bedrijfskundig Adviseur/Relatiebeheerder, dkoster@alfa.nl
Alfa heeft 30 vestigingen in Nederland
www.alfa.nl
Tekst: Dick Jan Koster