
Let op celwandverteerbaarheid bij de maisrassenkeuze
Een kilogram snijmaïs bestaat voor uit 50% plantenvezels en voor uit 50% zetmeel, vetten en suikers, die bijna volledig verteerbaar zijn. In de verteerbaarheid van de restplant bestaan echter grote verschillen tussen de rassen: dit varieert tussen de 45 en 57 procent. Een rekenvoorbeeld toont aan hoeveel dit uitmaakt:
Een maïsras met een hoge celwandvertering levert hier 60 VEM extra per kg ds! Dit vertaalt zich natuurlijk rechtstreeks door in uw melkgift per koe, en dus in uw portemonnee.
Hogere verteerbaarheid = minder mest
Celwandverteerbaarheid werkt niet alleen door in de melk, maar ook in de mest. Ruwvoer dat niet kan worden opgenomen door de pens, verdwijnt in de mest. In bovenstaand rekenvoorbeeld betekent dit dat van elke kilogram snijmaïs, er 12% van 500 gram= 60 gram minder in de mest verdwijnt. Beter verteerbare snijmaïs zorgt er dus voor dat er minder mest in de kelder komt.
De grondprijs vereist meer VEM per hectare
Landbouwgrond is duur en zal dat ook blijven. Nu zijn er wereldwijd 6 miljard monden te voeden, in 2050 zijn dat er naar verwachting 9 miljard. De vraag naar vlees en zuivel stijgt enorm en de druk op landbouwgrond dus ook. De voedselproductie zal met 70 tot 100 procent moeten toenemen, terwijl er nauwelijks nog nieuwe landbouwgrond beschikbaar is.
Om als melkveebedrijf levensvatbaar te zijn én te blijven, is het daarom cruciaal om uw grond optimaal te laten renderen. Hoog verteerbare maisrassen, die de hoogste kVEM-opbrengst per hectare realiseren, maken dit mogelijk.
Tekst: Limagrain Nederland