Economisch voeren maakt het verschil
De voerkosten bedragen globaal 20% van de totale opbrengsten. Verschillen tussen vergelijkbare bedrijven van vier cent per kg zijn daarbij meer regel dan uitzondering. De voerkosten bestaan uit kosten voor krachtvoer en krachtvoervervangers, kosten voor ruwvoer, voor melkproducten en er is een post diverse voerkosten. Voerkosten drukken we bij voorbaat uit in centen per kg meetmelk, omdat dat het meest zuiver is.
Verschillen in de hoeveelheid jongvee en de hoeveelheid geproduceerde melk per ha bepalen de hoogte van de voerkosten. Misschien denkt u dat de productie per koe daar ook bij hoort, maar dan moeten we u teleurstellen. De krachtvoerkosten per kg meetmelk kunnen constant zijn, ongeacht de productie. Koeien van 10.000 kg hebben meer krachtvoer nodig dan koeien van 8.000 kg, maar per kg melk is het gelijk.
Krachtvoervervangers en ruwvoer
Krachtvoervervangers maken precies waar wat de naam zegt; ze kunnen krachtvoer vervangen. Soms zijn ze (tijdelijk) aantrekkelijk in prijs, maar het vraagt om een aparte verwerkingslijn van opslag en vervoedering op het bedrijf. Onderzoek in het verleden heeft aangetoond dat het gebruik ervan rendement oplevert bij sterk commercieel ingestelde ondernemers en ter correctie van een lagere kwaliteit ruwvoer. Ruwvoerkosten treden daar op waar het bedrijf niet meer zelfvoorzienend is. De grens ervan drukken we uit in kg melk per ha, maar het is moeilijk om deze grens scherp te trekken. Hierbij spelen de volgende zaken een rol:
- het opbrengend vermogen van de grond;
- de jongveebezetting;
- weiden of opstallen;
- meer of minder maïs in het voedervoorzieningsplan; en
- het aandeel krachtvoer(vervangers) in het totale rantsoen.
Economisch voeren
Economisch voeren betekent dat u zoveel mogelijk goedkoop (ruw)voer verstrekt, aangevuld met minimaal duurder (kracht)voer. Globaal gesproken ligt de grens van zelfvoorziening tussen 15.000 en 17.500 kg melk per ha. De kosten voor melk en melkproducten voor de kalveren en de overige voerkosten zijn van duidelijk minder belang. Toch zijn er her en der grote verschillen aanwijsbaar, vooral bij de diverse voerkosten. Zo zijn mineralen bepaald niet goedkoop. Conclusie: besteedt veel aandacht aan de productie van kwalitatief hoogwaardig ruwvoer zodat u kunt besparen op krachtvoer, zonder dat er productieverlies optreedt.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Karel Remmelink, Bedrijfskundig Adviseur, kremmelink@alfa.nl
Alfa heeft 30 vestigingen in Nederland
www.alfa.nl
Tekst: Karel Remmelink